Za nami kolejny odcinek 12. edycji programu Masterchef. Tym razem na uczestników czekały dwa zadania, a pierwszym z nim było najdłuższe wyzwanie w historii polskiej edycji show. Jak poradził sobie w nich Mauro Amarante z Czechowic-Dziedzic?
Mauro w 4. odcinku 12. edycji Masterchefa · fot. TVN
Tym razem kucharze stanęli przed niezwykłym wyzwaniem, które połączyło zarówno ich kreatywność, umiejętności kulinarne, jak i zdolności zarządzania budżetem. Wydarzenie odbyło się w malowniczym miejscu - pod Wawelem w Krakowie.
Na placu stanęły trzy charakterystyczne food trucki, reprezentujące różne kuchnie: polską - z zapiekankami, amerykańską - z burgerami oraz azjatycką - z pad thaiem. Trzy drużyny kucharzy wyruszyły w rywalizację, mając za zadanie wydać dokładnie 100 porcji mięsnych oraz 100 porcji wegetariańskich, by wykarmić łącznie 100 osób.
Mauro Amarante z Czechowic-Dziedzic, razem z Dariuszem Lisowskim, Joanną Szymanowską i Wiktorią Nowicką wybrali foodtruck z kuchnią amerykańską. Przygotowali hamburgery z bekonem i karmelizowaną cebulą oraz pancakesy z masłem orzechowym i świeżymi owocami. Przepisy możecie znaleźć tutaj.
Zwycięzcą tej konkurencji została drużyna żółtych, która zapewniła sobie immunitet na balkonie. Pozostali uczestnicy, w tym Mauro, musieli zmierzyć się z zadaniem eliminacyjnym. Pretendenci do miana Masterchefa musieli zmierzyć się z tym, co kryje się pod tajemniczymi skrzynkami, a tam znaleźli wyjątkowe i niezwykle różnorodne zwierzęce nogi - od najmniejszych, delikatnych żabich udek, po imponującą nogę wołową. To zadanie wymagało umiejętności kulinarnych na najwyższym poziomie.
4. odcinek 12. sezonu programu Masterchef · fot. TVN
W drugim zadaniu Mauro otrzymał do przygotowania nogę z indyka. Danie oceniła Magda Gessler, która miała mieszane uczucia co do przyrządzenia dania - według niej mieszkaniec Czechowic-Dziedzic "jest pomiędzy Polską a Włochami" i według niej "w końcu powinien pokazać Włocha".
Ostatecznie z programu odpadła Ola Wartałowicz, a Mauro nadal poztaje w walce o tytuł polskiego Masterchefa!
Przepis na nóżkę z indyka pieczoną w worku w wykonaniu Mauro Amarante
Składniki:
1 nóżka z indyka
1 marchewka
1 pietruszka
2 liście laurowe
1 gałązka rozmarynu
2 gałązki selera naciowego
100 ml czerwonego wina
Worek do pieczenia
Sól
Pieprz
Papryka
Wykonanie:
Nacinamy i otwieramy udko. Doprawiamy papryką ,solą i pieprzem. Smażymy 5 min z każdej strony i wkładamy do woreczka razem z pokrojoną w plasterki marchewką, pietruszką, liściem laurowym i rozmarynem. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 50-55 min, aż udko będzie miękkie. Po upływie tego czasu otwieramy worek, zdejmujemy liście laurowe i rozmaryn, a resztę warzyw miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Papryka z oliwkami:
Składniki:
1 papryka
6 czarnych oliwek
kilka kaparów
2 szt. anchois
Wykonanie:
Smażymy paprykę do momentu aż zrobi się miękka. Następnie dodajemy czarne oliwki, anchois i dusimy składniki. Finalnie dodajemy kapary i smażymy.
Pieczarki
Składniki:
3 pieczarki
1 natka pietruszki
Wykonanie:
Smażymy pieczarki na oleju. Kiedy się usmażą, dodajemy pietruszkę i układamy na talerzu.
Ziemniaki z rozmarynem
Składniki:
5 małych ziemniaków
rozmaryn
masło
Wykonanie:
Gotujemy ziemniaki przez 35/40 minut, do momentu aż zrobią się miękkie. Smarujemy patelnię masłem, dodajemy ziemniaki i smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkości. Następnie dodajemy rozmaryn i smażymy jeszcze 2 minuty .
Podanie:
Na talerz wykładamy upieczoną nóżkę z indyka i wszystkie dodatki wokół niej.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.