Praca Czechowice-Dziedzice Praca Czechowice-Dziedzice

czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

REKLAMA - BILLBOARD WIADOMOSCI

Gorące tematy

  • 22 grudnia 2020
  • wyświetleń: 3400

Przepisy na świąteczne dania od gospodyń z gminy Bestwina

Tradycyjne i nowoczesne, proste i wyszukane, mięsne i wegetariańskie - potraw związanych z Bożym Narodzeniem znajdziemy w różnych czasopismach bez liku, jednak te nasze są wyjątkowe. Cztery Koła Gospodyń Wiejskich - w Bestwinie, Bestwince, Janowicach i w Kaniowie - zaproponowały mieszkańcom swoje oryginalne i sprawdzone receptury.

Przepisy na świąteczne dania od gospodyń z gminy Bestwina
Przepisy na świąteczne dania od gospodyń z gminy Bestwina · fot. UG Bestwina


Należy zaznaczyć, że potrawy pań z KGW były wielokrotnie nagradzane na różnorakich przeglądach kulinarnych i prezentowane na imprezach plenerowych.

Koło Gospodyń Wiejskich w Bestwinie

Linki w śmietanie

Składniki:
  • 2 linki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ l. śmietany kremówki
  • pieprz i sól do smaku.


Linki wyczyścić, włożyć do miski, zamarynować pokrojoną cebulą z czosnkiem i solą.

Zostawić w zimnym miejscu na dwa dni. Po tym okresie linki wytrzeć ręcznikiem papierowym z cebuli i czosnku, (nie myć!). W rondlu żaroodpornym rozpuścić masło, włożyć linki i dusić z obu stron. Kiedy już będą prawie uduszone, zalać je śmietaną kremówką i dusić je jeszcze chwilę na małym ogniu. Do smaku przyprawić pieprzem i solą. Najlepiej podawać z kwaśną sałatka ziemniaczaną.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ugotowane obrać, pokroić w kostkę, dodać pokrojony w kostkę kiszony ogórek i drobno pokrojoną cebulę. Ogórki i cebulę dodać według smaku. Przyprawić olejem, solą i pieprzem również według smaku.

Za tę potrawę w powiatowym konkursie "Kulinarne Dziedzictwo", koło z Bestwiny otrzymało I miejsce.

Koło Gospodyń Wiejskich w Bestwince

Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i selerem

Składniki:
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka kukurydzy
  • Słoik selera w zalewie
  • 3-4 jajka na twardo
  • Sól, pieprz do smaku
  • Ulubiona zielenina


1. Fasolę, kukurydzę i seler odsączamy z zalewy i przekładamy do miski.
2. Jajka kroimy w kosteczkę i mieszamy z warzywami.
3. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.
4. Posypujemy zieleniną według uznania.

Kruche ciasteczka z czekoladą i orzeszkiem

Ciasto:
  • 250 g. mąki tortowej
  • 140 g. masła 82%
  • 60 g. cukru pudru
  • 3 żółtka
  • Gorzka czekolada
  • Orzechy w karmelu


1. Z podanych powyżej składników wyrobić ciasto.
2. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawamy kieliszkiem okrągłe ciasteczka, smarujemy górę białkiem i robimy z resztek wykrawanego ciasta wałeczek, układamy na ciasteczko.
3. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10 min.
4. Do przestudzonych ciasteczek wlewamy roztopioną na parze czekoladę gorzką i do środka wkładamy orzeszek w karmelu.

Koło Gospodyń Wiejskich w Janowicach

Karp duszony w śmietanie z prawdziwkami

Przepisy na świąteczne dania od gospodyń z gminy Bestwina
Przepisy na świąteczne dania od gospodyń z gminy Bestwina · fot. UG Bestwina


Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, na którym podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i prawdziwki pokrojone w ósemki. Sprawionego karpia kroimy w dzwonki, lekko solimy i równo rozkładamy skórą na dół na podsmażonych prawdziwkach. Całość zalewamy śmietaną 30% i lekko potrząsając patelnią doprowadzamy do wrzenia (ok. 5 min). Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i magą. Na koniec można zagęścić mąką z mlekiem.

Zupa rybna na maślance

Przepisy na świąteczne dania od gospodyń z gminy Bestwina
Przepisy na świąteczne dania od gospodyń z gminy Bestwina · fot. UG Bestwina


Oczyszczone ze skrzeli głowy i kręgosłupy pozostałe po filetowaniu płatów karpia zalać zimną maślanką (2-3 litry), dodać warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulę oraz ziele angielskie, liść laurowy i lekko posolić. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku i szczyptę pieprzu cytrynowego. Następnie wywar przecedzić przez sito i podkłócić śmietaną z mąką. Podawać z wcześniej ugotowaną kaszą pęczak lub fasolą.

Pierniczki świąteczne na choinkę

250 g. miodu, 75 g. masła i 120 g. cukru roztopić na ogniu i ostudzić, dodać ½ kg mąki pszennej, 1 całe jajko, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę imbiru i cynamonu. Ciasto zagnieść i na 1 godzinę wstawić do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i foremkami wykrawać pierniczki. Na górze każdego wykałaczką zrobić dziurkę. Upiec. Zimne dekorować lukrem według swojego uznania.

Koło Gospodyń Wiejskich w Kaniowie



Zupa grzybowa

Składniki:
  • 1 kg grzybów mrożonych
  • 2 l. bulionu warzywnego
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Sól i pieprz do smaku


Rozmrożone grzyby podsmażyć na maśle, posolić i posypać pieprzem do smaku. Połączyć z gotującym się bulionem warzywnym i zabielić śmietaną z mąką

Karp kaniowski

Składniki:
  • Karp
  • Sól
  • Czosnek
  • Cebula (talarki)
  • Panierka: mąka, jaja, bułka tarta
  • Olej rzepakowy


Rybę sprawić, umyć i osuszyć. Kawałki posolić, natrzeć czosnkiem i przełożyć cebulą. Pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kawałki ryby panierować i smażyć na oleju na patelni lub we frytkownicy.

Makowiec z jabłkami

Składniki:
  • 25 dag. masła
  • 45 dag. cukru pudru
  • 8 jaj (piana)
  • 50 dag. startych jabłek
  • 40 dag. mąki (sparzyć i zmielić dwa razy)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.


Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Zmielony mak połączyć z utartymi jabłkami i wymieszać ciastem. Następnie wsypać kaszę mannę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Nałożyć ciasto na natłuszczoną blachę o wymiarach 25x35 do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około jednej godziny.

Świąteczne ciasteczka (przykładowe realizacje w wykonaniu KGW Janowice) · fot. UG Bestwina

mp / czecho.pl, źródło: UG Bestwina

REKLAMA - BANER POD ARTYKUŁEM

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.