Najnowsze

  • 30 listopada 2022
  • 7 grudnia 2022
  • wyświetleń: 932

Opakowania jednorazowe do restauracji - jak wybrać?

Materiał partnera:

W każdej restauracji bardzo ważne jest przede wszystkim dobre jedzenie, miła obsługa, przyjemne wnętrze, ale również możliwość zakupu posiłków na wynos. W takim wypadku niezbędne są jednorazowe pojemniki do restauracji, muszą one spełniać wymogi dotyczące materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, powinny być także estetyczne, funkcjonalne i wytrzymałe.

opakowaniadlagastronomii


Pojemniki jednorazowe do restauracji - o czym warto pamiętać?



W opakowaniach jednorazowych można bezpiecznie przewozić i przechowywać różne produkty żywnościowe. Istnieje wiele rodzajów pojemników jednorazowych, można wyróżnić między innymi:

  • jednorazowe opakowania na pizzę, mają one prostą strukturę, muszą być odpowiednio szczelne, aby jak najdłużej utrzymywać temperaturę,
  • plastikowe opakowania na zupę, charakteryzują się lekkością i wytrzymałością, mogą być przeznaczone również do transportowania innych potraw,
  • opakowania na dania z przegródkami, najczęściej kwadratowe lub prostokątne, stosowane np. przez firmy cateringowe,
  • kubki do napojów.


Plastikowe opakowania na żywność charakteryzują się wytrzymałością, nie zmieniają smaku potraw ani zapachu, dzięki czemu dania długo utrzymują swoje walory kulinarne. Pojemniki jednorazowe do restauracji warto zaopatrzyć w logo albo reklamę lokalu. Możliwe jest wkładanie jednego opakowania w drugie, co znacznie ułatwia przechowywanie, można w ten sposób zaoszczędzić sporo miejsca. Pojemniki jednorazowe do restauracji występują w wielu rozmiarach i kształtach, są lekkie, użytkowane są tylko raz, dzięki temu odpadają koszty zmywania.

Na co zwrócić uwagę wybierając pojemniki jednorazowe?



Oferta opakowań jednorazowych do restauracji jest szeroka, dzięki temu można właściwie dobrać takie produkty do własnych potrzeb. Na początek trzeba zastanowić się jaki rodzaj pudełek będzie najbardziej odpowiedni do dań, które będą pakowane. Ważna jest więc kwestia wyboru odpowiedniego rozmiaru opakowań. Trzeba również zwrócić uwagę na odpowiednią szczelność pojemników oraz na to, jak długo mogą utrzymywać temperaturę potraw. Pojemniki jednorazowe do restauracji powinny być wytrzymałe na tyle, aby odpowiednio zabezpieczyć zawartość podczas transportu.