czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

Reklama

Najnowsze

  • 24 stycznia 2023
  • wyświetleń: 215

Pięć prostych sposobów na wzmocnienie odporności dzięki zdrowemu odżywianiu

Materiał partnera:

Naturalne metody wzmacniania odporności cieszą się coraz większą popularnością. Wzrastająca świadomość społeczna sprawia, że świadomie komponujemy posiłki, stawiając na zdrową i dobrze zbilansowaną dietę. Jednym z czynników, który należy uwzględnić podczas codziennego gotowania, jest wspieranie naturalnego systemu immunologicznego. W artykule przedstawimy pięć sposobów na poprawę odporności.

kobieta jedzaca zdrowe jedzenie


Postaw na kwasy Omega-3



Układ immunologiczny potrzebuje szeregu składników do prawidłowego funkcjonowania. Z tego powodu w naszej diecie nie powinno zabraknąć nienasyconych kwasów z rodziny Omega-3. Ich głównym źródłem pozostają tłuste ryby morskie takie jak halibut, szprotka i makrela. Oprócz wpływu na odporność pozytywnie oddziałują na układ krążenia poprzez obniżenie "złego cholesterolu".

Nie zapomnij o jelitach!



Ogromny wpływ na pracę naszego systemu immunologicznego ma kondycja naszych jelit. Regularne przyjmowanie probiotyków, które znajdziesz w sfermentowanych produktach mlecznych, np. w kefirach oraz w kiszonkach, gwarantuje prawidłową florę bakteryjną jelit, co bezpośrednio przekłada się na odporność. Jeśli szukasz zdrowych składników codziennej diety w atrakcyjnej cenie, sprawdź stronę www.gazetkowo.pl/produkty/kategoria/spozywcze, na której znajdziesz wszystkie oferty specjalne największych sieci handlowych w naszym kraju.

kefir zrodlo naturalnych probiotykow


Dlaczego warto wybierać superfood?



Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej dawki minerałów i witamin. Ich bogatym źródłem są tzw. superfood. Doskonałym źródłem wit. C jest acerola i aronia. Owoce możesz przyjmować pod postacią soków lub galaretek. W aceroli znajdziemy dodatkowo wit. z grupy B oraz fosfor i beta-karoten. Aronia słynie natomiast ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, dzięki czemu odpowiada za zwalczanie wolnych rodników w organizmie.

Cenionym w Polsce superfood jest także miód, który często spożywamy w czasie przeziębienia. Warto jednak wprowadzić go do codziennej diety. Stanowi bowiem ważne źródło enzymów, witamin i antyoksydantów. Działa przy tym antywirusowo i antybakteryjnie, dzięki czemu pozwala zmniejszyć dokuczliwość objawów przeziębienia. Ważnym źródłem witaminy C jest także jarmuż, który możesz dodawać do swoich ulubionych koktajli. Produkty warto kupować w czasie obniżek cen - www.gazetkowo.pl/.

Orzechy - naturalne wsparcie odporności



Jeśli zależy Ci na wzmocnieniu odporności, postaw na orzechy, które stanowią doskonałą alternatywę dla niezdrowych przekąsek. Dzięki wysokiej zawartości witamin wspierają układ immunologiczny, który lepiej radzi sobie w zwalczaniu wirusów i bakterii.

kobieta kupujaca orzechy w sklepie


Jak radzić sobie z pierwszymi objawami przeziębienia?



Nasze naturalne systemy obronne świetnie wspierają także imbir oraz goździki o działaniu rozgrzewającym. Dodatkowo wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Warto wybierać także warzywa, które są źródłem siarczków organicznych. Cebula, czosnek i por zawierają przy tym witaminy A, B, C i E. Zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Należy także przyjmować odpowiednią ilość cynku, który chroni przed działaniem wolnych rodników. Znajdziemy go m.in. w wołowinie, szpinaku, orzechach oraz nasionach warzyw strączkowych.