Wiadomości

  • 18 marca 2013
  • wyświetleń: 2564

Jesteś tym, co jesz...

Artykuł sponsorowany:

Czy zastanawiałeś się kiedyś nad sensem tego twierdzenia? Być może tak, ale kiedy? Być może tylko wtedy, kiedy świadomie sięgasz po produkty typu fast food, kiedy wiesz, że nie powinieneś tego jeść, ale jesz z przyzwyczajenia, z braku czasu, bo tak jest wygodniej. Często tłumacząc sobie, że jeden hamburger jeszcze nikomu nie zaszkodził, przecież już dziś jadłeś zdrową żywność zgodnie z zasadami dietetyki, jadłeś śniadanie złożone z kanapek na ciemnym pieczywie, na drugie śniadanie jadłeś owoce, na obiad rybę z grilla z chrupiącym, ciemnym chlebkiem - samo zdrowie, ale czy aby na pewno?

Piekarnia Kondzielik


Najnowsze badania pokazują, że najzdrowsze jest pieczywo ciemne, wypiekane z mąki razowej żytniej na naturalnym kwasie chlebowym będącym źródłem wielu witamin, magnezu, potasu i żelaza.

Problem polega na tym, że nie każde ciemne pieczywo jest dobre i zdrowe. Wielu producentów nie przejmuje się naszym zdrowiem dodając do pszennej wyjałowionej mąki karmel, słód bądź inne barwniki, dzięki czemu uzyskują brązowy kolor pieczywa a ozdobienie go z wierzchu kilkoma ziarenkami ma udawać zdrowe pieczywo. Dlatego aby mieć pewność, że chleb, który jemy jest zdrowy musimy zwrócić uwagę na kilka czynników takich jak:

- struktura chleba - chleb wieloziarnisty w przekroju nie może być idealnie gładki, w prawdziwym produkcie z mąki z pełnego przemiału znajdują się otręby i różnej wielkości ziarna, które można bez problemu dostrzec gołym okiem;

Piekarnia Kondzielik


- waga chleba - pieczywo zawierające karmel i sztuczne dodatki jest puszyste i lekkie jak piórko a co za tym idzie często dość tanie, bo zawiera po prostu powietrze. Pieczywo bez karmelu i polepszaczy jest ciężkie, wilgotne i ma nieco zbitą konsystencję, dlatego wydaje się być droższe, bo taki chleb jest mniejszy, ponieważ nie jest "nadmuchany" powietrzem;

- kolor - pieczywo, które uzyskuje naturalny ciemny kolor jest w kolorze szaro-brunatnym a nie w pięknym czekoladowo-brązowym.
Nikt z nas nie przypuszcza, że niestrawność czy zgagę może wywołać pieczywo, ale jest to bardzo prawdopodobne.

Polepszacze, spulchniacze, utrwalacze świeżości, jakie w dzisiejszych czasach dodaje się do pieczywa już nie tylko w dużych dyskontach spożywczych, ale też w mniejszych piekarniach powodują, że czujemy się coraz gorzej, ponieważ są one ciężkostrawne dla naszego organizmu.

Nie traćmy jednak nadziei, że prawdziwego wartościowego pieczywa nie można już nigdzie kupić. Małe piekarnie, które długie dziesięciolecia istnieją na rynku a ich działanie oparte jest na tradycyjnym procesie produkcji gdzie receptura tworzenia chleba wypiekanego w prawdziwym ceramicznym piecu przekazywana jest z pokolenia na pokolenia, jeszcze istnieją.

Jedną z takich piekarni w powiecie pszczyńskim jest Piekarnia - Ciastkarnia Kondzielnik. Posiada ona w swojej ofercie chleby na naturalnym kwasie. Pszenne, żytnie, chleby bez drożdży, razowe, orkiszowe, chleby ziarniste, bułki, pączki, drożdżówki, babki drożdżowe i ucierane. Kołocze, ciasta tortowe i torty, które zadziwią Państwa naturalnością smaku i pięknym wyglądem. Wysokie, kremowe na żółciutkim, naturalnym biszkopcie, które cieszą oko i smakują jak u mamy.

---

Piekarnia Kondzielnik
Pszczyna, ul. Dworcowa 5
Tel. 695-751-895

Jankowice, ul. Baziowa 12
Tel. 32 211-50-25

Pełna oferta na www.kondzielnik.pl
Więcej zdjęć na facebook.pl/piekarniaciastkarniakondzielnik