Wiadomości
- 10 lutego 2015
- wyświetleń: 3849
Ptasia grypa powraca
W związku z zagrożeniem wystąpienia na terytorium Polski wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 należy podjąć działania zmierzające w kierunku zabezpieczenia utrzymywanego w gospodarstwach drobiu przed dostępem dzikiego ptactwa.
Powiatowy Lekarz Weterynarii zwraca uwagę na konieczność wzmożenia w tym zakresie czujności przez producentów drobiu - zarówno utrzymujących drób w warunkach fermowych, jak i osób utrzymujących ptaki w chowie przydomowym.
Ptasia grypa to bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszystkie gatunki ptaków wolnożyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków).
Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne. Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolnożyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne. Wirus wydalany jest do środowiska w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.
Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt bezpośredni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszczone pasze, środowisko, sprzęt, środki transportu i ludzi.
Jakie są objawy choroby u ptaków domowych?
- apatia, objawy nerwowe;
- u drobiu nieśnego - gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj;
- zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków;
- silne łzawienie i kichanie, duszność;
- biegunka;
- zwiększona śmiertelność - może dochodzić nawet do 100% stada.
Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?
Należy zwrócić szczególną uwagę na podniesienie poziomu zabezpieczenia epizootycznego oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwie:
- zabezpieczyć obiekty inwentarskie przed dostępem dzikiego ptactwa tak, aby nie miało ono kontaktu z ptakami domowymi oraz paszą;
- zabezpieczyć karmidła i poidła przed zanieczyszczaniem ich przez ptaki wolnożyjące;
- zabezpieczyć wejścia do kurników matami dezynfekcyjnymi nasączonymi środkiem dezynfekcyjnym;
- uniemożliwić wstęp osobom postronnym do pomieszczeń inwentarskich dla drobiu, w warunkach fermowych prowadzić rejestr wejść ludzi oraz wjazdów środków transportu;
- stosować jednorazową odzież ochronną podczas czynności wykonywanych na terenie kurnika;
- unikać odwiedzania miejsc, w których występują skupiska ptaków - wizytowania innych ferm, kurników, gołębników, targowisk i wystaw drobiu;
- wszystkie zabiegi w zakresie dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu ptaków, paszy i UPPZ wykonywać z należytą starannością;
- myć ręce po każdym kontakcie z drobiem;
- produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja) spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.