Wiadomości

  • 26 kwietnia 2017
  • wyświetleń: 4983

Panele podłogowe do kuchni - czy warto się na nie zdecydować?

Artykuł sponsorowany:

Wybór podłogi do kuchni to nie lada wyzwanie. Z uwagi na charakter pomieszczenia, wymagania stawiane podłodze w kuchni są szczególnie wysokie. Większe narażenie podłogi na zabrudzenie czy zamoczenie sprawia, że najczęstszym wyborem są płytki ceramiczne. Czy to jedyna opcja? Nie. Wiele osób jako alternatywę dla płytek w kuchni poleca wybór paneli podłogowych. Czy to dobre rozwiązanie?Podpowiadamy.

MultiForm


Panele podłogowe do kuchni - czy to dobry pomysł?
Obawy związane z wykorzystaniem paneli podłogowych w kuchni wiążą się przede wszystkim z większym narażeniem ich na działanie wilgoci. Zmywanie naczyń, gotowanie, użytkowanie zmywarki... wszystkie te czynności mogą skutkować pojawieniem się wody na podłodze, a jak wiadomo, może ona narazić panele na zniszczenie. Ponadto, istnieje przekonanie o tym, że łatwiej jest utrzymać w czystości płytki ceramiczne niż panele. Czy to prawda? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna - wszystko zależy od jakości i właściwości podłogi.

Jakie panele do kuchni wybrać?
Do stosowania w kuchni zdecydowanie nie nadają się tanie panele, których rdzeń stanowi płyta wiórowa. Ten materiał szybko wchłania wodę, ulega zniekształceniom i nieodwracalnie zwiększa swoją objętość. Jako panele kuchenne podłogowe znacznie lepiej sprawdzą się za to deski o podwyższonej gęstości płyty nośnej HDF. Właściwości płyty HDF zabezpieczają drewno, minimalizując wchłanianie wilgoci i ryzyko zniszczenia paneli. Wielu producentów proponuje także specjalne rozwiązania technologiczne, zabezpieczające krawędzie paneli przed wchłanianiem wody - najczęściej jest to specjalne wykończenie paneli woskiem lub żywicą. Godne polecenia rozwiązania w tym zakresie proponuje marka Finsa.

Multiform Czechowice-Dziedzice, Bielsko-Biała


Samodzielne zabezpieczenie paneli przed wilgocią
Jeśli zdecydowałeś się na wybór paneli, których krawędzie nie są chronione przed wchłanianiem wilgoci, na rynku dostępne jest jeszcze jedno rozwiązanie - masa uszczelniająca do paneli podłogowych Krono Original. Pozwala ona na samodzielne zabezpieczenie paneli przed negatywnym działaniem wilgoci, jest jednak mniej skuteczna niż wspomniane zabezpieczenia woskowe.

Panele podłogowe - wodoodporne?
Kupując panele do kuchni należy pamiętać, że żadne laminowane panele podłogowe nie są w 100% wodoodporne ani wodoszczelne. Mogą się one wyróżniać jedynie podwyższoną odpornością na wilgoć. Aby zapewnić całkowitą ochronę podłogi przed wilgocią, dobrym rozwiązaniem mogą być panele winylowe. Panele laminowane do kuchni to ciekawa i estetyczna alternatywa dla płytek ceramicznych,
należy jednak pamiętać, w miarę możliwości chronić je przed zawilgoceniem i jak najszybciej usuwać z nich wodę czy mokre plamy.



Zapraszamy do naszych salonów gdzie nasi specjaliści pomogą Państwu w doborze odpowiednich paneli:
Multi-Form
Czechowice-Dziedzice
ul. Legionów 194
tel: 603 998 770


Multi-Form
Bielsko-Biała
ul. Komorowicka 36
tel: 603 998 770