czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

Wiadomości

  • 20 listopada 2018
  • wyświetleń: 2181

7 naturalnych produktów na jesienne chłody i przeziębienia

Artykuł sponsorowany:

Gdy jesienne chłody zaczynają dawać się coraz bardziej we znaki, często zaczynamy się zastanawiać, w jaki sposób naturalnie wspomóc organizm w walce z grypą lub przeziębieniem. Niewątpliwie istotne znaczenie ma w tym przypadku odpowiednia dieta, dzięki której organizm będzie miał siłę walczyć z wszelkimi zarazkami. Poniżej znajdziesz 7 naturalnych produktów, dzięki którym chłód za oknem nie będzie Ci straszny.

silnet


1. Miód



Prozdrowotne właściwości miodu znane są ludzkości już od setek lat. W produkcie tym znajduje się wiele substancji o udowodnionym, korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Miód zawiera sporo witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nim można większość witamin z grupu B oraz magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, krzem i mangan. Miód to również cenne źródło kwasów organicznych, karotenoidów, a także związków polifenolowych, enzymów czy olejków eterycznych. Te ostatnie to substancje bioaktywne o udowodnionych działaniu prozdrowotnym.

Dzięki zawartości substancji o właściwościach antybiotycznych systematyczne spożywanie niewielkich ilości miodu wpływa korzystnie na nasze zdrowie, wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami. Spożywanie miodu sprawdzi się doskonale w przypadku przeziębienia, stanów zapalnych gardła i jamy ustnej, a także oskrzeli. Miód posiada także właściwości antyseptyczne, dzięki którym w przypadku infekcji w górnych drogach oddechowych działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a także przeciwgorączkowo. Zarówno w przeziębieniu, jak i w grypie miód działa również jak naturalny środek napotny i nasenny.

Poza korzystnymi właściwościami wzmacniającymi organizm w przypadku przeziębienia miód posiada również wiele innych właściwości. Przede wszystkim działa krwiotwórczo, antyalergicznie, antyoksydacyjnie i uspokajająco.

Jednak z miodem nie należy również przesadzać. Składa się on niemal wyłącznie z cukrów prostych, co w przypadku choroby stanowi doskonały zastrzyk energii, lecz to jednocześnie dodatkowe kalorie. W diecie zdrowej osoby przeważać powinny węglowodany złożone.

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów miodów. Który w przypadku przeziębienia będzie najlepszy? Jednym z najpopularniejszych jest miód wielokwiatowy. Regularne spożywanie tego miodu doskonale wzmacnia odporność, a znaczna zawartość substancji o działaniu antybakteryjnym wspomoże leczenie gardła przy przeziębieniu i grypie. Podobne właściwości wzmacniające układ odpornościowy ma także miód gryczany. W stanach chorobowych sprawdzą się również miody spadziowe, lipowy oraz malinowy. Poza działaniem wzmacniającym, antybiotycznym i przeciwgorączkowym, działają także wykrztuśnie i łagodząco przy uporczywym kaszlu.

Warto pamiętać, że słodzenie miodem gorącychnapojów sprawi, że straci on większość swoich prozdrowotnych właściwości. Temperatura napoju, do którego dodajemy miód nie powinna przekraczać 50 stopni.

Sprawdź skuteczny lek na chrapanie.

2. Cytrusy



Mimo że owoce cytrusowe nie są najbogatszym źródłem witaminy C - więcej tej witaminy znajduje się przykładowo w papryce czy natce pietruszki, to jednak warto je jeść i pić świeżo wyciskane soki.
Popularne w naszym kraju cytryny wspomagają odporność, pomagają walczyć z przeziębieniami oraz dodają energii. Dobrym pomysłem jest picie szklanki ciepłej wody z cytryną codziennie rano. Napój taki nie tylko dostarczy do organizmu pewnej ilości witamin i składników mineralnych, ale także pobudzi do działania i wspomoże walkę z toksynami. Do diety warto włączyć także grejpfruty - jeden grejpfrut dostarcza większą ilość witaminy C niż zalecana dzienna dawka, a także pewne ilości witaminy A oraz beta-karotenu. Grejpfruty zawierają też spore ilości przeciwutleniaczy, przez co jest to owoc niezastąpiony dla osób na diecie.
W przypadku cytrusów przed jedzeniem należy pamiętać o dokładnym umyciu owoców. Ich transport do Polski trwa dosyć długo i dlatego spryskuje się je konserwantami. Owoce można sparzyć gorącą wodą lub umyć w ciepłej wodzie za pomocą szczoteczki i np. płynu do mycia naczyń.

Młody jęczmień właściwości - przeczytaj o tym więcej.

3. Imbir



Imbir to doskonałe źródło wielu substancji prozdrowotnych. Między innymi witamin z grupy B (B1 i B2), C i E oraz wapnia, potasu, żelaza czy fosforu. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także wykrztuśne. Dzięki temu działa wspomagająco w leczeniu infekcji układu oddechowego, a także w przypadku uporczywego kaszlu, dzięki poprzez rozrzedzanie oraz usuwanie zalegającej wydzieliny. Skutecznie obniża gorączkę, a dzięki swoim właściwościom przeciwbólowym i przeciwzapalnym, jego właściwości porównywane są do popularnych leków dostępnych bez recepty.

W leczeniu oraz zapobieganiu przeziębieniom i grypie najlepsze będzie świeże kłącze imbiru. Obecnie bez problemu można kupić je w sklepie czy na bazarze. Można je dodać do ciepłej wody z cytryną lub do herbaty. Polecane jest także przygotowanie specjalnego napoju wykorzystującego starty korzeń imbiru zalany gorącą wodą. Gdy woda trochę ostygnie, można dodać cynamon, cytrynę oraz miód.

4. Cebula i czosnek



Cebula i czosnek charakteryzują się właściwościami bakteriobójczymi. Ich regularne spożywanie wzmacnia układ odpornościowych. Najlepiej spożywać je w postaci surowej. Wówczas ich działanie jest najskuteczniejsze. Zarówno cebulę, jak i czosnek dodawać można do sałatek, kanapek czy różnego rodzaju past.

Osobom, które nie lubią czosnku czy cebuli w postaci surowej polecane są syropy, które można samodzielnie wykonać. Jak przygotować taki prozdrowotny syrop z cebuli? Cebulę należy drobno posiekać i zasypać cukrem. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, aż osiągnie konsystencję gęstego syropu. Dzieciom zaleca się podawanie od 1 do 2 łyżeczek syropu kilka razy dziennie. Dorośli mogą spożywać od 1 do 2 łyżek kilka razy w ciągu dnia.

Z kolei syrop czosnkowy wykonać można poprzez wyciśnięcie soku z ok. 40g czosnku. Sok ten należy wymieszać z 80ml wody oraz 80mg cukru. Syrop należy spożywać wieczorem - 1 łyżeczkę. Działa on nie tylko wzmacniająco, ale również obniża ciśnienie.

5. Pigwa



Owoce pigwy są twarde i kwaśne, dlatego nie nadają się do spożywania na surowo. Jednak można z nich przygotować wiele wartościowych przetworów, między innymi dżemy, powidła, pasty, soki, kompoty, wina oraz nalewki.

Pigwa to bogate źródło witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawiera także wapń, potas, magnez, miedź, żelazo i fosfor. Wspomaga działanie układu odpornościowego. W przypadku przeziębienia, grypy, a także suchego kaszlu polecane jest spożywanie owoców pigwy pod postacią soku z miodem.

6. Czarny bez



To jedna z roślin stosowana tradycyjnie w stanach przeziębienia lub grypy już od wielu lat. Herbatka z kwiatów czarnego bzu lub też wykonany z nich sok czy syrop wspomoże powrót do zdrowia. Czarny bez jest bogaty w przeciwutleniacze. Działa napotnie, a jego regularne spożywanie wzmacnia odporność. W początkowej fazie przeziębienia czy grypy wspomaga leczenie - zmniejsza katar, a także obniża gorączkę. Ponadto posiada właściwości moczopędne, przeciwbólowe i wspomagające leczenie stanów zapalnych. Najlepsze właściwości posiada wywar z kwiatów bzu. Owoce charakteryzują się już nieco słabszym działaniem.
Już przy pierwszych objawach przeziębienia lub grypy warto ratować się herbatką z czarnego bzu. W celu przygotowania takiej herbatki do szklanki należy wsypać 2 łyżki suszonych kwiatów i zalać wrzątkiem. Zaparzać pod przykryciem przez 10 do 15 minut, a przed piciem przecedzić. W ciągu dnia poleca się wypicie 2-3 filiżanek takiego naparu.

7. Tran



Lecznicze właściwości tranu zostały odkryte dopiero niedawno. Okazało się, że znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy A, D i E posiadają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Tran stymuluje działanie układu odpornościowego do walki z chorobami, a także posiada właściwości przeciwzapalne. Poleca się spożywanie tranu przez cały rok, szczególnie osobom, które nie jedzą ryb. Jednak w okresie jesiennym i zimowym wydaje się on niezastąpiony.

Kupując tran warto zwrócić na ilość zawartych w nim witamin, a także na pochodzenie samego oleju. Utarło się, że tranem jest olej z wątroby ryby. Jednak tak naprawdę, tran to olej z wątroby ryb dorszowatych, wszystkie pozostałe, jak np. olej z wątroby halibuta czy rekina tranem już nie są.

Po więcej porad odwiedź nasz blog o zdrowiu.