REKLAMA WYBORCZA

Wiadomości

  • 19 marca 2019
  • wyświetleń: 1361

Mielenie kawy - jaką wybrać metodę by otrzymać idealny napój?

Materiał partnera:

Smak oraz aromat kawy zależą od bardzo wielu czynników, w tym m.in. od odpowiedniego doboru ziaren i metody parzenia. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że na walory smakowe przyrządzonego napoju wpływa również sposób mielenia, a dokładniej stopień zmielenia ziaren kawy.

mielenie-kawy-jaka-wybrac-metode-by-otrzymac-ideal


Jak powinna być zmielona kawa?



Jak już wspomniano, mielenie kawy ma wpływ na smak i aromat przyrządzonego napoju. Nie każdy wie, że sposób mielenia musi być dostosowany do metody parzenia. Oznacza to, że inaczej mieli się kawę, która będzie wykorzystywana do espresso, inaczej do ekspresu przelewowego, a jeszcze inaczej do kawiarki. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule Jak mielić kawę? Poradnik nie tylko dla baristów.

Warto pamiętać, że duże znaczenie ma przede wszystkim równość i grubość przemiału, ponieważ cząsteczki kawy powinny mieć podobną wielkość. Bardzo ważny jest odpowiedni młynek - nie może on produkować zbyt dużo kawowego pyłu, przez który kawa jest ciężka, gorzka i nieprzyjemna w smaku. Zdecydowanie najlepsze są pod tym względem młynki żarnowe elektryczne lub ręczne, za pomocą których można zmielić kawę zarówno do metod przelewowych, jak i espresso. Młynki żarnowe zapewniają równe ziarna, dzięki czemu kawa smakuje idealnie.

Stopień zmielenia - dlaczego jest ważny?



Kawa może być zmielona grubo, średnio lub drobno. Dobór stopnia zmielenia zależy od tego, gdzie kawa będzie wykorzystywana. W przypadku ekspresów przelewowych czy tzw. prasek francuskich konieczne jest odseparowanie fusów od napoju, dlatego ziarna powinny być dość grube i parzone przez dłuższy czas, dzięki czemu stopniowo uwalniane są wszystkie olejki eteryczne.

Kawa średnio zmielona sprawdza się w tradycyjnych kawiarkach. Czas parzenia jest wtedy krótszy, a fusy odseparowywane są za pomocą filtrów lub sitka. Taki sposób mielenia zapewnia intensywny aromat i smak. Drobno zmielona kawa jest polecana do ekspresów ciśnieniowych - uzyskany napój ma intensywny smak i zapach, a czas parzenia skrócony jest do minimum. Tak zmielona kawa świetnie nadaje się do espresso oraz tradycyjnej kawy po turecku.