Wiadomości
- 11 czerwca 2020
- wyświetleń: 2032
Jak i dlaczego warto gotować w szybkowarze?
Materiał partnera:
Szybkowary znały już nasze babcie. Jednak ich szybkowary znacząco różniły się od współczesnych. Zobacz, ile zyskasz, kupując nowoczesny szybkowar.
Chcesz być fit? Kup szybkowar!
Przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków, które nie opierają się wyłącznie na owocach i warzywach, nie musi być trudne. Wystarczy, że skorzystasz z dobrodziejstwa, jakie niesie ze sobą szybkowar. W nim szybko przygotujesz pełnowartościowe danie. Możesz gotować, dusić lub piec z minimalną ilością tłuszczu, a więc zdrowo. Koniec z ciężkostrawnymi, smażonymi potrawami. Koniec z jedzeniem w przydrożnych barach, bo szybko i tanio. Szybkowar stanie się w krótkim czasie niezastąpionym urządzeniem w kuchni, a ty z radością zobaczysz, jak twoje zdrowie i kondycja ulegają poprawie.
Jeśli walczysz z nadwagą, szybkowar jest nieodzownym orężem w starciu z nadprogramowymi kilogramami.
Jakie funkcje ma szybkowar
Tradycyjny szybkowar wyglądał jak szczelny garnek z zaworem, przez który wydostawał się nadmiar pary. Taki garnek stawiało się na kuchence, a w dawniejszych czasach na palenisku.
Nowoczesny szybkowar to urządzenie elektryczne, a więc działające na innych zasadach i posiadające więcej możliwości.
Podstawowe funkcje szybkowaru:
- gotowanie (szybkie i wolne),
- duszenie,
- pieczenie,
- podgrzewanie,
- utrzymywanie stałej temperatury.
Te podstawowe funkcje można potraktować jako wyjściowe, ale nie jest to sztywny repertuar urządzenia. Dobry szybkowar (np. szybkowar eldom) ma też tryb manualny, który pozwala dopasować program do własnych potrzeb. Tym samym liczba faktycznych programów jest praktycznie nieograniczona. Możliwość sterowania temperaturą i czasem umożliwia przyrządzanie dokładnie takich potraw, jakie najbardziej lubisz.
Warto zwrócić uwagę na pojemność szybkowaru. Zazwyczaj urządzenie to może się pochwalić pięciolitrowym garnkiem. To dość, by szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny.
Dlaczego warto przyrządzać posiłki w szybkowarze
Gotowanie w szybkowarze odbywa się z wykorzystaniem pary wodnej pod ciśnieniem. Dzięki temu czas przyrządzania posiłku skraca się nawet o 70% .
Gotowanie na parze pozwala ograniczyć spożycie soli. Z kolei duszenie i pieczenie znacznie ogranicza używany w kuchni olej i oliwę. Przyrządzane dania stają się nie tylko smaczne i aromatyczne, ale też niskokaloryczne i zdecydowanie zdrowsze. Gotowanie w szybkowarze pozwala wejść na nowy poziom sztuki kulinarnej, gdzie liczy się nie tylko efekt w postaci zaspokojenia głodu, ale i doznania podczas samej konsumpcji.
Gotowanie w szybkowarze nie wymaga tradycyjnego "stania przy garach". Nic tu się nie przypali, nie przywrze do garnka, nie trzeba mieszać, odwracać ani pilnować, by nie wykipiało. Wystarczy włożyć produkty do urządzenia, wybrać na cyfrowym panelu odpowiedni program i czekać na efekt. Nie da się go przegapić, bo o zakończeniu pracy informuje sygnał dźwiękowy. A jeśli wyeliminowano przypalanie i przywieranie, to mycie szybkowaru jest dosłownie czystą przyjemnością.
Przeczytaj także: Szybkowar, czyli sposób na szybkie i zdrowe gotowanie