Wiadomości

  • 23 listopada 2020
  • wyświetleń: 2062

Sosy do deserów i gotowe polewy - dlaczego warto?

Materiał partnera:

Dobrze skomponowane menu deserowe ma w restauracji niemal takie samo znaczenie, jak karta dań głównych. Słodkie desery są zwieńczeniem posiłków i nierzadko wywierają największy wpływ na końcową ocenę doświadczenia klientów. W zależności od profilu lokalu, karty deserów mogą znacząco różnić się od siebie, wiele serwowanych słodkości łączy jednak wspólna cecha - dekoracja sosami i polewami. Część szefów kuchni decyduje się na samodzielne sporządzenie receptur, coraz popularniejsze w branży gastronomicznej stają się jednak gotowe sosy do deserów i polewy do lodów. Dlaczego warto rozważyć ich zastosowanie?

Gotowe sosy deserowe - łatwość przechowywania



Stosowanie gotowych sosów do deserów to przede wszystkim ogromna korzyść logistyczna dla restauratorów, największą trudnością w serwowaniu własnoręcznie robionych polew okazuje się bowiem ich przechowywanie. Jeżeli wybór w menu nie ogranicza się do jednego lub dwóch sosów, szybko okazuje się, że miski i inne pojemniki zajmują bardzo dużo miejsca w kuchennych lodówkach i chłodniach, znacznie trudniej też oszacować ilość niezbędną do płynnej obsługi klientów.

Gotowe sosy do lodów i ciast sprzedawane są zazwyczaj w wygodnych pojemnikach, które nie tylko ograniczają zużywaną przestrzeń, ale pomagają też zachować świeży smak i aromat stosowanych polew. Co więcej, większość z nich przed otwarciem nie wymaga przechowywania w niskich temperaturach, dlatego zapas polewy do lodów i deserów można z powodzeniem magazynować w pomieszczeniach bez dodatkowego chłodzenia.

Argumentem przemawiającym na korzyść gotowych sosów deserowych jest także łatwość dekoracji potraw. Przystosowane do tej czynności opakowania pozwalają precyzyjnie dawkować ilość polewy i tworzyć za jej pomocą artystyczne wzory bez użycia rękawa lub innych akcesoriów kuchennych. Cecha ta jest szczególnie istotna dla restauracji typu gourmet, w których wygląd serwowanych posiłków jest wyróżnikiem lokalu.

Sosy do lodów - duży wybór smaków



W restauracjach rodzinnych, kawiarniach i lodziarniach stosowanie gotowych sosów może przynosić jeszcze więcej korzyści. Najważniejszą z nich jest szeroki wybór serwowanych dodatków, pozwalający na dostosowanie oferty do każdego odwiedzającego lokal klienta. Duży wybór polew do lodów wzbogaca menu, nawet jeżeli do wyboru mamy zaledwie kilka smaków mrożonego deseru.

Sosy do lodów Fanex


Wzorcem dla małych biznesów gastronomicznych i lokalnych lodziarni mogą być w tym miejscu duże sieci kawiarniane i fast foody, które spopularyzowały ten model serwowania lodów. Sosy do deserów o zróżnicowanych smakach to także charakterystyczna cecha kawiarni i cukierni podających lody włoskie, popularnie zwane świderkami.

Znane i lubiane polewy do ciast



Opracowanie własnych przepisów na sosy deserowe i polewy do ciast można zawierzyć doświadczonemu szefowi kuchni, który będzie w stanie przygotować półprodukt o jednocześnie charakterystycznym, jak i uniwersalnym smaku. W przeciwnym wypadku nasz słodki dodatek może okazać się chybionym wyborem, który nie tworzy pożądanych kompozycji smakowych w połączeniu z serwowanymi ciastami. Gotowe sosy do deserów wysokiej jakości rozwiązują ten problem, ich smak i konsystencja są bowiem opracowana tak, aby komplementować większość popularnych wypieków.

Sosy deserowe Fanex do ciast


Najpopularniejsze przepisy z sosami do deserów



Do czego serwować sosy deserowe i słodkie polewy? Odpowiedzi jest tyle, ile gustów kulinarnych, ale w restauracjach i kawiarniach można zaobserwować trendy, które pomimo upływu lat nie tracą na swej popularności. Do ciast z dodatkiem kakao, delikatnych naleśników lub kompozycji na bazie lodów waniliowych doskonałym wyborem jest sos czekoladowy, którego smak dominuje w potrawie, czyniąc z niej prawdziwą słodką ucztę. Dekoracje z kakaowej polewy wykorzystuje się także jako dodatek do kawy, a nawet... dań wytrawnych! Sos czekoladowy i pieczone mięso to zaskakujące, ale wyjątkowo smaczne połączenie, które na długo nie daje o sobie zapomnieć.

Sos czekoladowy Fanex do naleśników


Do deserów owocowych, lodów i śmietankowych ciast świetnie sprawdzi się sos truskawkowy. Połączenie słodkiego i kwaśnego zapewnia kontrast smaków, nierzadko niezbędny do podkreślenia wszystkich walorów potrawy. Doskonałym przykładem popularnego wykorzystania truskawkowej polewy są puddingi, gofry i wegetariańskie desery, takie jak jogurt z ziarnami. Restauracje serwujące kuchnię polską mogą wykorzystać go do sporządzenia makaronu z sosem truskawkowym - tradycyjnego, staropolskiego deseru, który z pewnością wywoła nostalgiczny uśmiech u klientów.