Praca Czechowice-Dziedzice Praca Czechowice-Dziedzice

czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

Wiadomości

  • 29 grudnia 2020
  • wyświetleń: 330

Podstawowe składniki kuchni Borów Tucholskich

Materiał partnera:

Bory Tucholskie słyną z lasów, czystych jezior i świeżego powietrza, ale niewiele osób potrafi rozpoznać tradycyjne potrawy z tego regionu. Co w takim razie najczęściej znajdowało się na talerzach Borowiaków? Z jakich składników słynie kuchnia Borów Tucholskich?

Ryby



Rzeki i jeziora Borów Tucholskich obfitują w ryby, nic więc dziwnego, że stały się ważnym elementem kuchni regionalnej. Najczęściej spotyka się ryby smażone. Jednak często marynuje się je także w occie lub podaje ze śmietaną. Znanym z tych stron przysmakiem jest ikra smażona z cebulką. Najczęściej do jej przygotowania używa się ikry z płotki lub śledzia. 

Linkhouse


Skarby Lasu



Grzyby

W związku z olbrzymią ilością terenów leśnych nie sposób zapomnieć o grzybach. W Borach Tucholskich królują:
  • borowiki szlachetne,
  • kurki, czyli pieprzniki jadalne,
  • koźlarze babki,
  • podgrzybki,
  • kanie.


W zależności od lasu, w jakim planuje się grzybobranie, można odnaleźć różne gatunki. Najczęściej można znaleźć grzyby w młodych lasach w ciepłe dni po deszczu. Takie grzyby są następnie suszone lub przyrządzane na świeżo. W kuchni grzyby najczęściej można spotkać pod postacią polewki (zupy) grzybowej, kotletów grzybowych, sosów z grzybami czy nawet kiszonych grzybów. 

Owoce leśne

Owoce leśne znajdują szczególne miejsce w sercach Borowiaków Tucholskich, którzy to od lat używali owoców leśnych nie tylko do ciast i deserów. Aby móc cieszyć się owocami leśnymi także przez zimowy czas przyrządzano również dżemy i powidła. Ważnym elementem kuchni Borów Tucholskich są także nalewki i inne alkohole wykonane z malin, jagód, jeżyn czy poziomek.
Niezwykle popularna jest także żurawina błotnista, która zyskała wielu zwolenników nie tylko ze względu na dużą zawartość witaminy C i walory smakowe, ale także ze względu na możliwość długiego przechowywania. Żurawina stanowi bardzo dobre połączenie do słodkich potraw, ale także sprawdzi się jako dodatek do mięs.

Ziemniaki i mąka

Bez ziemniaków nie byłoby kuchni Borów Tucholskich. Ziemniaki stanowiły podstawę większości dań serwowanych o różnych porach dnia. Równie ważnym elementem była mąka. W związku z tym, że podawane posiłki nie były obfite, więc spożywano je częściej- zwykle stawiano na pięć posiłków w ciągu dnia.

Na śniadanie i podobiad najczęściej spożywano zacierki na mleku. W porze obiadowej  serwowano zupę na bazie żuru. Jako podwieczorek jedzono zwykle gómółki, czyli solidne porcje twarogu uprzednio suszonego na słońcu. Pod wieczór na stołach można było znaleźć kaszę z ziemniakami, kluski ziemniaczane czy flendze borowiackie. 


Podsumowanie


Na przykład w pensjonacie w Borach Tucholskich można spróbować bardzo wielu tradycyjnych potraw, w których pierwsze skrzypce grają ziemniaki, mąka i produkty mleczne. Mogłoby się jednak wydawać, że spożywanie takich samych "baz" produktów może szybko się znudzić. Jednak dodatek innych skarbów tego regionu, czyli ryb, owoców leśnych i grzybów całkowicie może zmienić postrzeganie potrawy. Nie należy zapominać również o dziczyźnie czy gęsinie, które niegdyś spożywane od święta, również wpisują się w kuchenny dorobek Borów Tucholskich.