Wiadomości
- 12 lutego 2021
- wyświetleń: 1530
Catering dietetyczny - wyrabianie się z zamówieniami
Materiał partnera:
Nowoczesny catering dietetyczny w sporym mieście to realizowanie dziesiątek, a nawet setek zamówień w skali dnia. Mowa tu dokładnie o tym, że część zamówień realizuje się dla klientów przy stolikach, a tę drugą część dla tych co liczą na catering dietetyczny z dostawą. Każdy z tych klientów ma pewne wymagania, czyli część z nich znaczne, a ta druga część raczej typowe, ale normą jest to, że zamówienia te trzeba realizować na standardzie, czyli na poziomie akuratnym.
Dlatego mistrzowie kuchni, którzy nie pracują dość dokładnie lub dostatecznie szybko raczej nie poradzą sobie w sporym mieście. Inni pracownicy też mają nie łatwe zadanie, bo jedzenie pudełkowe trzeba dostarczać do klientów o wyznaczonej przez nich porze i w tym też tkwi problem, bo klient może być w domu tylko wtedy i tylko wtedy odebrać konkretne dietetyczne danie. Właśnie z tej przyczyny inni pracownicy często muszą czuwać nad tym, by dostawca dostał konkretne posiłki w pudełkach o wyznaczonej godzinie i by dotarł pod wskazane adresy dokładnie wtedy, gdy klient może odebrać swoją dietę pudełkową. Takie zgranie w czasie nie jest łatwym, jeśli dana restauracja realizuje nawet ponad sto zamówień w skali dnia, bo ktoś jeszcze musi czuwać nad tym, by dana restauracja miała odpowiednie zapasy warzyw i mięs w lodówkach.
Kraków Catering dietetyczny - stali klienci i stałe dostawy.
Dla restauracji zajmujących się cateringiem dietetycznym i cateringiem dietetycznym z dostawą najlepsze są jasne sytuacje, czyli robienie stu dostaw dziennie i to za każdym razem jakiegoś stałego menu i to dla stałych klientów i klientek. Taka klarowna sytuacja to spory plus, bo wtedy łatwiej jest kupować owoce, warzywa i mięsa niezbędne do tej diety pudełkowej, ale taka idealna sytuacja to raczej sytuacja trudno osiągalna, bo stali klienci na dietę pudełkową z dostawą to tylko część zamówień, a te inne zamówienie to te pojedyncze, których jest wiele i dotyczą różnych potraw. Często jest to zdrowe jedzenie pudełkowe, choćby ze względu na modę, ale inna część klientów szuka raczej tylko tej smacznej przekąski i nie zwraca uwagi na modę powiązaną z daną dietą, bo taki klient liczy na coś smacznego, a nie na coś zdrowego. Takich klientów nie brakuje, bo zamawiają coś smacznego, po to by obejrzeć sobie mecz z czymś smacznym i z piwem w dłoni. dlatego catering dietetyczny z dostawą, czyli ta dieta pudełkowa zaliczana do zdrowej i modnej jest jedynie częścią menu wielu sporych restauracji i tak pozostanie jeszcze przez wiele lat, bo ludzie mają zróżnicowane potrzeby jeśli chodzi o jedzenie pudełkowe z dostawą, czyli w tym konkretnym przypadku preferencje zmieniają się dopiero wtedy gdy dana osoba chce schudnąć lub dopasować dietę do częstych wizyt w siłowni, którą wybiera po to, by lepiej wyglądać.
Czy restauracje oferujące catering dietetyczny są tymi lepszymi?
Blisko kilkanaście lat temu pojawiła się moda na catering dietetyczny, czyli na zdrowe jedzenie z restauracji i na to, które wielu klientów często robi sobie samodzielnie. Czasy się rzecz jasna zmieniły, a moda na zdrowe posiłki urosła w siłę i właśnie dlatego ludzie częściej wybierają te lepsze posiłki. Ta moda wpłynęła też na duże i na te średnie restauracje ze sporych miast. Jednym słowem każda z takich restauracji oferuje dietetyczne dania, czyli catering dietetyczny i catering dietetyczny z dostawą. W tym nie ma obecnie nic dziwnego, ale łączy się tę modę z portalami społecznościowymi, czyli każda licząca się mała, średnia i duża restauracja ze sporego miasta istnieje na jednym z portali społecznościowych lub na kilku jednocześnie. Klienci stali i okazyjni śledzą te profile i często komentują fotki z nowymi dietetycznymi daniami w menu, czyli panuje taka luźna wymiana opinii o ofercie. Tego typu trafne opinie czasami są nawet powodem do zmodyfikowania menu. Taka modyfikacja może mieć miejsce, choć sugestia klienta to dopiero początek, bo potem dyskutują nad nią mistrzowie kuchni wraz z szefem i innymi pracownikami, a dana sugestia klienta odnośnie dania dietetycznego trafia na próbę do menu, czyli na jakieś trzy miesiące. Sytuacja tego rodzaju czasami ma miejsce w realnym życiu.