Wiadomości
- 24 lutego 2021
- wyświetleń: 1044
Dieta na wiosnę - oczyszczanie i odchudzanie, porady
Materiał partnera:
Przez zimę przeciętynPolak przybiera na wadze mniej więcej 2-3 kg. Nie dziwi więc, że po zimie każdy myśli o swojej formy fizycznej i o swoim wyglądzie. Na wiosnę warto pomyśleć o oczyszczającej i odchudzającej diecie, która pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, dodaje energii i chęci do życia a dodatkowo poprawia nastrój.
Na wstępie warto wspomnieć, że dieta odchudzająca i oczyszczająca powinna być stosowana przez osoby zdrowe a także po uprzedniej konsultacji ze specjalistą czy lekarzem. Przeciwwskazaniem do diet odchudzająych są choroby układu krążenia, pokarmowego oraz moczowego. Ponadto takim przeciwwskazaniem jest ciąża i okres laktacji. Lepiej też nie rozpoczynać diety oczyszczającej, jeśli jest się zapracowanym lub narażonym na przewlekły stres. Wtedy taka dieta może by zbyt dużym dodatkowym obciążeniem dla nas. Zamiast wzmocnić, wywoła tylko osłabienie.
Świetnym pomysłem jest zastosowanie diety oczyszczającej, w której stopniowo do naszego menu wprowadza się zdrowe produkty, takie jak warzywa czy owoce. Przykładem może być program dietetyczny od firmy Forever Living - dieta Forever Clean 9 (zwana także Forever C9). Forever C9 która wspiera usuwanie toksyn z organizmu oraz pozwala nam poczuć się lżej i doświadczyć przypływu energii. Dieta polega na regularnym piciu aloesu a także przyjmowaniu suplementów przez dziewięć dni. W między czasie dozwolone w jadłospisie są lekkostrawne przesyłki oraz warzywa i owoce.
Niezależnie od tego, którą kurację oczyszczającą się wybierze, należy zrezygnować z produktów ciężko strawnych oraz jedzenia fast food-ów, używek (alkohol) i przetworzonej żywności.
Często zmieniony jadłospis może spowodować stres lub rozdrażnienie w czasie procesu odchudzania. Trzeba przestawić się na zdrowe odżywianie, a nie tylko i wyłącznie chwilowe męczenie swojego organizmu, co wcześniej czy później doprowadzi do tzw. efektu jojo. Tranzycja na zdrowszy tryb życia nie jest procesem łatwym, jednak nasz organizm odpłaci nam za to z nawiązką, odwdzięczy się przypływem sił witalnych chęci do życia.
Dieta na wiosnę powinna być bogata w składniki odżywcze, których mogło brakować w zimie. Świeże warzywa czy owoce to doskonały sposób na uzupełnianie braków ważnych witamin i minerałów. Należy pamiętać, iż wiosenne nowalijki powinny być tylko niewielkim dodatkiem do potraw a nie ich główną częścią. Ważna jest również zasada spożywania pięciu potraw dziennie. Zasada ta obowiązuje przez 365 dni w roku. Powinno jeść się w odstępach przynajmniej trzy godzinnych. Dzięki temu zmuszamy organizm do nieustającego wysiłku związanego z trawieniem. To dobra droga, do tego aby schudnąć. Wielkość porcji również powinna być stała i nie powinna być objętościowo większa niż objętość dwóch pięści.
Dieta na wiosnę powinna być bogata w ryby, nabiał i chude mięso. Do tego dołączajmy kasze i pełnoziarniste pieczywo. Pamiętajmy także o owocach i warzywach, które zawierają antyoksydanty, "wojujące" z wolnymi rodnikami. Wspieraniu odporności pomagają obfite w witaminy warzywa, takie jak marchew, pomidory, szpinak i brokuły. Dobrym pożywieniem będzie także czerwona papryka czy owoce cytrusowe. Nie trzeba rezygnować z drobnych przyjemności - przegryź czasem pestki dyni lub słonecznika, orzechy i gorzką czekoladę a dostarczysz organizmowi magnez, który pomaga zwalczyć stres.
Na całym świecie są organizacje które zajmują się dietetyką są zgodne co do elementarnych zaleceń żywieniowych. Te zalecenia można podsumować jako: jedz ryby, ogranicz sól, nie zapomnij o warzywach i owocach, pij dużo niegazowanej wody. Dodatkwo - ruszaj się i bądź aktywny fizycznie, bez tego nie zauważysz efektów swoich starań.
Tekst powstał we współpracy ze sklepem z produktami Forever Living Prodcuts pod adresem https://aloe-sklep.pl