REKLAMA WYBORCZA

Wiadomości

  • 5 sierpnia 2021
  • wyświetleń: 813

Kawa ziarnista - jak wybrać najlepszą?

Materiał partnera:

Jak pozbyć się ospałości o poranku? Każdy z nas posiada swoje sprawdzone sposoby, jednak to właśnie kubek aromatycznej kawy wypitej do pożywnego śniadania znajduje się w ścisłym topie. Ziarna kawy zawierają w sobie dużą zawartość kofeiny, która pobudza i przyprawia o solidny zastrzyk energii na cały dzień. Warto jednak pamiętać, że kawa kawie nierówna, dlatego też przy wyborze konkretnego produktu należy zwrócić uwagę na kilka czynników, dzięki którym codzienny rytuał stanie się jeszcze większą przyjemnością.

Kawa ziarnista - kraj pochodzenia



W pierwszej kolejności warto bliżej przyjrzeć się pochodzeniu kawy ziarnistej, którą zamierzamy wrzucić do sklepowego koszyka. To właśnie od tego w dużej mierze zależą jakość produktu oraz jego walory smakowe. Nie jest tajemnicą, że jednymi z największych eksporterów kawy ziarnistej są kraje z Ameryki Południowej i Środkowej - Brazylia, Kolumbia, Peru czy Kostaryka i to właśnie w tych regionach można liczyć na świetne warunki do uprawy ziaren kawy. Czytając etykiety produktów dostępnych w kawa sklep należy zatem poszukiwać tych krajów - można mieć wtedy niemal pewność, że napój przygotowanych na bazie takich ziaren będzie nie tylko smaczny, ale i niezwykle jakościowy.

Kawa ziarnista - rodzaj ziaren



Wielu smakoszów kawy doskonale orientuje się w tematach związanych z rodzajami ziaren kawy, jednak równie dużo osób wciąż nie potrafi rozróżnić poszczególnych gatunków na podstawie samych aromatów. W sklepach znajdziemy sporo propozycji, a wśród nich Arabikę, która charakteryzuje się bardzo głębokim smakiem i aromatem. Porównywalną popularnością cieszy się Robusta, która jednak nie posiada tak intensywnego smaku jak Arabika, dlatego też najczęściej stanowi dodatek do tej ostatniej. Więcej informacji na temat rodzajów kawy ziarnistej można znaleźć na portalu Polski Portal.

Kawa ziarnista - kwasowość



Niewiele osób przy wyborze kawy ziarnistej zwraca uwagę na tak ważną pozycję na etykiecie czy opisie produktu w sklepie internetowym jak poziom jej kwasowości. Nie chodzi jednak tutaj o kwaśny posmak czy wręcz gorycz, która towarzyszy parzeniu napojów z nieodpowiednio przechowywanych ziaren lub takich, które przed zebraniem nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Kwasowość kawy oznaczana przez producentów najczęściej jako niska, średnia i wysoka, oznacza nuty smakowe. Kawa o posmaku owocowym będzie kawą o wysokiej kwasowości, natomiast produkty o niskiej bądź średniej kwasowości będą wyróżniać się nutami orzechowymi lub kakaowymi. Więcej o tym temacie znajdziesz również w serwisie Polskie Newsy.