Wiadomości
- 11 października 2021
- wyświetleń: 813
5 popularnych mitów o kawie
Materiał partnera:
Kawa to niekwestionowanie jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Rocznie produkuje się jej ponad 10 milionów ton! W pewnym momencie życia pić zaczyna ją niemal każdy. Jak głosi stare przysłowie: ilu ludzi, tyle opinii - nic więc dziwnego, że w okół tematu kawy narosła niezwykła liczba różnego rodzaju mitów. Dziś chcielibyśmy obalić niektóre z nich.
Kawa jest zła dla zdrowia
To opinia, która pojawia się stosunkowo często - wciąż słyszymy o tym, że czarny napar wypłukuje magnez, powoduje bezsenność, a także wiele innych mitów i półprawd. Nie zaprzeczamy, iż istnieją negatywne aspekty jej jego picia, jak chociażby podwyższone tętno, bóle głowy, czy problemy ze snem (to, na co warto zwrócić uwagę to fakt, iż da się im w większości zapobiec - tu zachęcamy do zgłębienia tematu kawy i zdrowia). Jednak rzadko kiedy wspomina się o potwierdzonych naukowo pozytywnych skutkach, jakie niesie za sobą spożywanie kawy. A takich jest mnóstwo! Dość wspomnieć, iż istnieją badania sugerujące iż może ona minimalizować ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, Parkinsona, czy (ze względu na swoją wysoką zawartość antyoksydantów) nawet zmniejszać ryzyko przedwczesnej śmierci!
Ciemniej palona kawa ma więcej kofeiny
To dość ciekawe zagadnienie. Wielu ludzi instynktownie łączy intensywność smaku kawy z jej zawartością kofeiny. Ponieważ kawy ciemniej palone znane są z wysokiej goryczy i mniej łagodnego aromatu, wielu ludzi łączy również ten aspekt z wyższą zawartością tego pobudzającego związku chemicznego. Jednak nic bardziej mylnego - kofeina bowiem wydzielana jest poprzez kontakt kawy z wodą: im jest on dłuższy, tym jest jej więcej. Stopień palenia ma marginalny wpływ na zawartość kofeiny. Co za tym idzie: słabsza w smaku kawa przelewowa ma jej dużo więcej niż małe, esencjonalne espresso.
Kawa odwadnia
To często podnoszony argument w dyskusji dotyczącej zdrowotnej szkodliwości naparu. Jednak... jest on nieprawdziwy. Nie ma naukowych podstaw, by twierdzić, że kawa spożywana w normalnych dawkach posiada tego typu właściwości. Co więcej, absolutnie można przy jej pomocy regulować nasze dzienne zapotrzebowanie na płyny.
Kawa wypłukuje magnez i potas
Trzeba przyznać iż to stwierdzenie nie jest w całości mitem. Nie jest jednak też w pełni prawdziwe. Tak, kawa wypłukuje zarówno magnez jak i potas. Jednak ilości utraconych pierwiastków są tak znikome, iż praktycznie rzecz biorąc nie posiadają żadnego negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Kubek kawy wypłukuje około 4 miligramów magnezu. By uzupełnić niedobór tego rzędu wystarczy przykładowo wypić pół szklanki mleka czy zjeść jeden plasterek sera. Potas natomiast występuje w ogromnej większości spożywanych przez nas na co dzień produktów - wystąpienie jego niedoboru jest ogromną rzadkością. Nie trzeba się więc martwić, kawę w normalnych ilościach możemy pić praktycznie bez żadnych szkód dla naszego zdrowia.
Espresso to najmocniejsza z kaw
Przebywając rano w kawiarni często usłyszeć można zdanie "poproszę espresso, muszę się obudzić". Tak jak w przypadku wspomnianego wcześniej mitu o poziomie palenia - wynika to z przekonania, że ponieważ jest ono "mocne" w smaku jest też bogate w kofeinę. Dziś właśnie z tego powodu odchodzi się w branży kawowej od określeń "słaba" i "mocna" - są one bowiem bardzo mylące. Espresso jest mocne w sensie intensywne w smaku, jednak słabe jeśli chodzi o zawartość kofeiny, która (jak wcześniej wspomnieliśmy) wydziela się poprzez kontakt kawy z wodą. W 100 mililitrach espresso znajduje się około 100 gram kofeiny. Pamiętać jednak należy, iż espresso pije się w znacznie mniejszych ilościach, zazwyczaj nie większych niż 40 mililitrów - proporcjonalnie zmniejsza się też przyjmowana dawka kofeiny. W porównaniu kawa przelewowa, podawana zazwyczaj w kubkach o objętości około 200 mililitrów może jej mieć nawet 120 miligramów!
Następnym razem przy kawie z przyjaciółmi zaskocz ich poznanymi przed chwilą faktami dotyczącymi czarnego naparu. Mamy nadzieję, że powyższy artykuł zachęcił cię do głębszego poznania i odkrycia fascynującego świata kawy. W końcu powyższe fakty stanowią zaledwie wierzchołek góry lodowej, jaki stanowi kawa speciality.