Wiadomości

  • 25 stycznia 2022
  • wyświetleń: 763

Zdrowa żywność - dlaczego warto ją wybrać?

Materiał partnera:

Sporo prawdy, kryje się w stwierdzeniu jesteś tym co jesz. Jedzenie wykazuje bowiem wpływa na stan naszego zdrowia, jak również ogólne samopoczucie, kondycję włosów oraz skóry, czy też wygląd paznokci. Wpływa na pracę mózgu, dodaje energii, odpowiada również za koncentrację oraz pamięć. Dosłownie stanowi paliwo dla ludzkiego organizmu. Zamiast zatem wybierać mocno przetworzone produkty, które nie odznaczają się żadnymi wartościami odżywczymi, a tylko ulepszacze, puste kalorie i całą gamę sztucznych smakowych substancji i barwników, dokonujmy wyboru zdrowej żywności ekologicznej. Jedzenie ekologiczne, takie jak makaron bezglutenowy, czy też owoce kandyzowane, już dawno przestało być postrzegane jako luksusowe i obecnie jest bardzo łatwo dostępne. Coraz większa ilość konsumentów w trosce o stan swojego zdrowia oraz znakomitą formę, dokonuje wyboru eko żywności, interesuje się składem nabywanym spożywczych artykułów, jak również stawia na najwyższej jakości produkty.

Zdrowa żywność - dlaczego warto ją wybrać?


Czym jest zdrowa żywność?



Zdrowa żywność to produkty, jak i posiłki, które wykazują pozytywny wpływ na ludzki organizm. Obecnie, nawet jeśli ktoś zechce odwiedzić ekologiczny sklep z myślą o kupnie owoców oraz warzyw, to często nie ma pewności co do ich odpowiedniego wpływu na swoje ciało. Poza tym, ostatnimi czasy zaczyna się pojawiać coraz więcej przypadków objawów reakcji alergicznych, co może mieć bezpośredni związek z opryskami używanymi w czasie uprawiania owoców albo warzyw. Mają one nie tylko sprawić, żeby owoce szybko urosły, pozbawione były chorób oraz owadów, ale głównie umożliwiają spore wydłużanie terminu ich przydatności.

Ekologiczna żywność - czy jest rzeczywiście zdrowsza?



Oczywiście, że tak. Już paręnaście lat temu ekspertka amerykańska do spraw żywienia, przeprowadziła przełomowe badania, które dowiodły jednoznacznie wyższości żywności ekologicznej nad produktami konwencjonalnymi. Na przykładzie parunastu grup spożywczych produktów pokazano, iż żywność w wydaniu eko, zawiera zwykle ponad 1/4 witaminy C więcej, prawie 30 procent więcej magnezu, 20 procent więcej żelaza, aniżeli konwencjonalna żywność. Ekologiczne owoce oraz warzywa, mają w składzie większą ilość przeciwutleniaczy, w tym tak istotnego dla naszego organizmu resveratrolu.
 

Dokonując wyboru żywności ekologicznej, możemy pośrednio zadbać o środowisko naturalne


\
Sposób, w jaki produkowana jest żywność ekologiczna, sprzyja bezpośrednio środowisku naturalnemu. Używanie nawozów naturalnych, wykazuje pozytywny wpływ na jakość podłoża i chroni mikroorganizmy bytujące na terenie, gdzie uprawiana jest roślinność z przeznaczeniem do produkowania żywności ekologicznej. Używanie naturalnych nawozów poza tym, iż może dbać o bogactwo występowania życia w glebie, poprawia dodatkowo jej strukturę. Możemy zatem śmiało stwierdzić, iż ekologiczne rolnictwo wspiera cały czas ekosystem. Dokonując zakupu bio pożywienia, my również możemy się bezpośrednio przyczyniać do dbania o naturalne środowisko.