Wiadomości

  • 3 lutego 2022
  • wyświetleń: 878

Czy wiesz, że każde parzenie kawy wymaga osobnego wyregulowania ekspresu? Poradnik dla kawoszy

Materiał partnera:

Latte, espresso, lungo. Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj kawy i odmianę ziaren, których zapach wywołuje uśmiech na ustach. Jeżeli do jej parzenia używasz ekspresu, z pewnością poszukujesz porad, jak w pełni wykorzystać to urządzenie, by wydobyć aromat i smak energetyzującego napoju. W tym poradniku dowiesz się, dlaczego regulacja parametrów ekspresu przed zaparzeniem kawy jest tak ważna.

Czy wiesz, że każde parzenie kawy wymaga osobnego wyregulowania ekspresu? Poradnik dla kawoszy


Parzenie kawy: wszystko zaczyna się od ziarna



To prawda. Każda kawa przyrządzana w ekspresie swój początek ma w espresso, a ono — w odpowiednio wyselekcjonowanej mieszance. Dlatego naszą podróż po kawowym świecie zacznijmy od dobrych ziaren. Dzięki nim powstanie smaczny napój, który postawi nas na nogi.

Pierwszym krokiem w parzeniu kawy powinna być regulacja młynka. Dlaczego? To właśnie on wpływa na grubość mielenia ziaren, która jest głównym wyznacznikiem mocy, aromatu i smaku gotowego naparu. Zawodowi bariści zalecają regulację młynka przed każdym użyciem, tak, by kolejna zaparzona filiżanka kawy miała równie doskonałe, głębokie nuty, co jej poprzedniczka. Należy pamiętać także, że odpowiednia kalibracja urządzenia pozwala zredukować ilość przypadkowo zmarnowanych ziaren. W niektórych ekspresach do kawy Saeco (zob. https://ekspresypolska.pl/130-ekspresy-do-kawy-saeco) funkcja ta jest mocno zautomatyzowana.

Regulować należy również ustawienie timera tak, by był on doskonale dopasowany do mielenia kawy, a także dozownika ilości pobieranej mieszanki - zbyt duża lub zbyt mała może zepsuć cały proces parzenia. Nie można zapominać o odpowiednio dobranej temperaturze wody, jej twardości i czystości. Do parzenia kawy najlepiej używać wody o temperaturze 90o, którą wymienia się najrzadziej co dwa dni. Optymalne ustawienie ciśnienia w ekspresie dla uzyskania doskonałego espresso wynosi 9 bar.

Zmiennych jest całkiem sporo — po zaparzeniu kawy mogą one ulec rozregulowaniu, dlatego warto przed każdym parzeniem dostroić je na nowo.

Ekspres samoregulujący czy ręczny?



Kultura picia kawy narodziła się we Włoszech. Mieszkańcy tego kraju mają własne rytuały przyrządzania i podawania tego aromatycznego napoju. Przykładowo w wielu włoskich domach do śniadania pije się wyłącznie cappuccino. Jeżeli jesteś prawdziwym kawoszem, z pewnością docenisz smak dobrej jakości kawy.

Codzienność rządzi się swoimi prawami, dlatego renomowani twórcy ekspresów do kawy posiadają w swojej ofercie zarówno klasyczne modele inspirowane wyposażeniem kawiarni, jak i w pełni zautomatyzowane, samoregulujące się urządzenia. W ich przypadku cały proces zamyka się w naciśnięciu odpowiedniego guzika. Nie oznacza to jednak, że można naciskać go losowo. W przypadku każdej filiżanki skorzystaj z odpowiedniego ustawienia — inna ilość ziaren i inny stopień ich zmielenia będzie potrzebny do klasycznego espresso, a inny do mlecznego americano.

Miłośnicy doskonałej kawy mogą więc skorzystać z gotowych ustawień, jak i w pełni dobrać wszystkie parametry wpływające na smak gotowej kawy.