Wiadomości

  • 2 lutego 2022
  • wyświetleń: 824

Jak zrobić dobrą kawę?

Materiał partnera:

Wiele osób nie wyobraża sobie zaczęcia dnia inaczej niż z pomocą kubka aromatycznej i pysznej kawy. Też do nich należysz? W takim razie sprawdź co zrobić, by była ona jeszcze lepsza. Wystarczy poznać i trzymać się paru prostych zasad podczas parzenia i podawania!

Silesia


Wszystko zaczyna się od... kawy. Jakie ziarna wybrać?



Wbrew powszechnemu stereotypowi, Arabica nie jest jedyną odmianą, która jest godna uwagi. Chociaż słusznie jest bardzo popularna i ceniona, stanowiąc większość światowej produkcji kawy, to obok niej istnieją równie szlachetne alternatywy. Dlatego nie wahaj się próbować nowych smaków i sięgać także po Robustę. Być może odkryjesz całkowicie nowy świat doznań smakowych!

Którą odmianę wybrać dla siebie? Wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji. Arabica ma łagodniejszy, kwaskowy smak z dobrze wyczuwalną kakaową nutą, a czasem także kwiatowymi i owocowymi dodatkami. Robusta z kolei jest ostrzejsza i stawia na gorzko-czekoladowe walory smakowe.

Naturalnie, wiele zależy od jakości ziarna. Nawet wewnątrz tej samej odmiany, możesz zaskoczyć się tym, jak wiele różnic smakowych wyczujesz pomiędzy tańszą Arabicą i Robustą, a ich wersjami premium. Zachęcamy do eksperymentowania i rozpieszczania swojego podniebienia. W tym celu warto skorzystać z oferty dobrego sklepu z kawą, gdzie nie tylko dostaniesz najlepsze gatunki, ale także przydatne porady od pracujących tam fachowców.

Parzenie pysznej kawy - zadbaj o właściwą temperaturę



Wrząca woda nie jest przyjacielem kawoszy. Przyczynia się ona do dodatkowego gorzknienia napoju za sprawą palących się pod wpływem zbyt wysokiej temperatury olejków eterycznych. Nie wolno też parzyć kawy w zbyt chłodnej wodzie, gdyż to z kolei nie pozwoli na pełne uwolnienie walorów smakowych i zapachowych. Może też sprawić, że napój będzie zbyt kwaśny. Idealnym rozwiązaniem jest zalewanie ziaren wodą o temperaturze oscylującej w granicach 90 stopni Celsjusza. Najprostszym rozwiązaniem pozwalającym na parzenie kawy w optymalnych warunkach jest zaopatrzenie się w odpowiedni ekspres. Znajdziesz takie w każdym renomowanym sklepie z kawą.

Podawanie kawy - nie czekaj, aż ostygnie



Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu jak najlepszych doznań smakowych, nie czekaj z piciem kawy, aż ta ostygnie. W czasie gdy napój traci temperaturę, uwalniają się z niego także olejki eteryczne, które mają duży wpływ na aromat oraz smak. Właśnie z tego powodu należy spożywać kawę od razu po zaparzeniu.

Równie ważne jest podawanie jej w odpowiedni sposób. Zimna filiżanka od razu po zalaniu przyczynia się do znacznego spadku temperatury kawy. By tego uniknąć, koniecznie podgrzej naczynie w mikrofali lub gorącej wodzie. To mały wysiłek, a pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze!


Dobra kawa? Zapytaj profesjonalistów!



Jak widać, zaparzenie dobrej kawy w domowych warunkach nie musi być trudne. Jeżeli chcesz jeszcze bardziej pogłębić swoją wiedzę, odwiedź stronę Uno Espresso! To sklep z kawą prowadzony przez pasjonatów, którzy chętnie pomogą dobrać Ci odpowiednie ziarna, sprzęt, a także podzielą się dobrą radą!