Wiadomości
- 25 lipca 2022
- wyświetleń: 3603
Powiat bielski promował się w Żylinie. Hitem chałka z Bestwiny
Chałka z konfiturą czereśniową z lawendą, kołacz ze śliwkami i... chłodnik cieszyły się największą popularnością wśród Słowaków na Dniach Kultury Polskiej w Żylinie. Stoisko pań z Koła Gospodyń Wiejskich Bestwinianki z Bestwiny to część prezentacji powiatu bielskiego.
Specjałów prosto z Bestwiny próbowali m.in. Stanisław Kargul, konsul RP na Słowacji oraz Peter Fiabane, prezydent Żyliny. Nasi południowi sąsiedzi mieli okazję także posłuchać folkloru prosto z Beskidów - na scenie wystąpiła kapela góralska ze Szczyrku. Na stoisku powiatu bielskiego było mnóstwo przewodników turystycznych i folderów.
- Turystów ze Słowacji i Czech coraz częściej można spotkać w Beskidach. Myślę, że przyciąga ich nasz folklor i kuchnia regionalna. Niby mamy podobną kulturę, ale u nas to dziedzictwo kulturowe jest mocno kultywowane, przekazywane z pokolenia na pokolenia - mówi Magdalena Więzik, naczelnik wydziału promocji powiatu, kultury, sportu i turystyki w Starostwie Powiatowym w Bielsku-Białej.
Powiat bielski po raz pierwszy wziął udział w wydarzeniu, które odbywało się przy XIII-wiecznym zamku. - Jesteśmy tu w ramach międzynarodowego projektu "Kulinarne smaki Beskidów", który realizujemy razem z Towarzystwem Społecznym Polonus z Żyliny - mówi Więzik. Dni Kultury Polskiej odbyły się po raz 5. Gospodarze co roku zapraszają inne regiony i samorządy z Polski.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.