czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

Wiadomości

  • 31 lipca 2022
  • wyświetleń: 202

Pomidory na zdrowie

Materiał partnera:

Pomidory to jedne z najzdrowszych owoców na ziemi. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu i są pełne składników odżywczych, takich jak witaminy A, B3, C i B5. Pomidory zawierają dużą ilość beta-karotenu — naturalnego pigmentu, który nadaje im czerwony kolor. Beta-karoten ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i pomaga organizmowi zwalczać wolne rodniki.

Silesia


Korzyści zdrowotne płynące z pomidorów



Pomidory są bogate w składniki odżywcze i antyoksydanty, co czyni je zdrowym dodatkiem do każdej diety. Zawierają witaminy A, C i K, a także potas, foliany, niacynę i cholinę. Pomidory to także bogate źródło cynku.

Pomidory są bogatym źródłem witaminy C, która jest potrzebna organizmowi do produkcji kolagenu, ważnego białka, które pomaga zachować jędrność i młodość skóry.
Likopen jest przeciwutleniaczem, który, jak wykazano, chroni przed chorobami serca i niektórymi rodzajami raka.

Pomidory zawierają również dużo potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko udaru.
Dieta o wysokiej zawartości pomidorów może pomóc w zapobieganiu rakowi prostaty i innym rodzajom raka.

Poprawiają wzrok i zapobiegają zaćmie



Pomidory są bogatym źródłem witaminy A i witaminy C. Witamina A jest niezbędna dla dobrego widzenia, zdrowej skóry i kości oraz silnego układu odpornościowego. Pomaga również zapobiegać chorobom serca, nowotworom i związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD), które jest główną przyczyną ślepoty u osób starszych.

Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka



Badania wykazały, że pomidory mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak prostaty i okrężnicy, ponieważ są bogate w przeciwutleniacze zwane karotenoidami. Organizm wykorzystuje karotenoidy do wytwarzania witaminy A, która jest potrzebna do funkcjonowania układu odpornościowego i widzenia. Karotenoidy pomagają również chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki - cząsteczki wytwarzane, gdy organizm rozkłada żywność lub jest narażony na działanie toksyn środowiskowych, takich jak dym papierosowy lub promieniowanie ultrafioletowe ze światła słonecznego. Z czasem zbyt duża ekspozycja na wolne rodniki może spowodować nieprawidłowe funkcjonowanie lub przedwczesną śmierć komórek, co zwiększa ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Sekcja: zwalczaj cukrzycę



Pomidory mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszyć utlenianie i stany zapalne — czynniki biorące udział w rozwoju cukrzycy typu 2. Jedno z badań wykazało, że jedzenie pomidorów może znacznie obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy.

Chronią przed chorobami serca



Pomidory zawierają likopen, który, jak wykazano, pomaga chronić przed chorobami serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Wykazano również, że likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i niektórych rodzajów raka.

Zwiększają odporność



Pomidory są doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga wspierać zdrowy układ odpornościowy, ułatwiając organizmowi walkę z infekcjami, takimi jak przeziębienia i grypa. Witamina C odgrywa również rolę w produkcji kolagenu, który utrzymuje skórę wyglądającą młodo i elastycznie.

Podsumowanie



Składniki odżywcze pomidorów sprawiają, że jest to dobre dla naszej skóry i umysłu. Są one właściwym wyborem żywności, aby zwiększyć korzystny cholesterol. Ponadto zawierają więcej wody. Im więcej pomidorów jesz, tym niższa będzie twoja waga i wskaźnik BMI. Pomidory to must-have w każdym dietetycznym menu.