Wiadomości

  • 5 października 2022
  • wyświetleń: 566

Po czym poznać kawę specialty?

Materiał partnera:

Kawa specialty to określenie, które odnosi się do najwyższej jakości aromatycznego naparu. Takie miano zyskują ziarna, które od początku do końca były otoczone największą troską. To kawy ,,z górnej" półki, które dojrzewają w najlepszym klimacie, często na małych farmach. Wyróżniają się one ciekawymi i jednocześnie wyjątkowymi nutami smakowymi. Co jeszcze powinieneś o nich wiedzieć? Sprawdź to!

Silesia


Jak możesz rozpoznać kawę specialty?



Rozpoznanie kawy specialty wcale nie jest trudne. Możesz to już zrobić po samym opakowaniu i etykiecie, na której możesz dostrzec napis single origin lub single estate. Wówczas wiesz, że ziarna pochodzą z jednego zbioru i dojrzewały w danym regionie geograficznym. Musisz jednak wiedzieć, że kawę specialty, inaczej kawę rzemieślniczą wyróżniają także poniższe cechy:
  • prawdziwy smak - tego typu kawy są niezwykle aromatyczne i cechują się głębokim smakiem. Zwykle są słodkie, zatem nie ma konieczności ich dosładzania;
  • ziarna bez wad - wadliwe ziarna sprawiają, że kawa ma nieprzyjemny zapach i jest zwyczajnie niedobra w smaku. Wypicie takiego napoju może wywołać m.in. bóle brzucha. Sięgając natomiast po kawę specialty, nie musisz obawiać się takich dolegliwości. Jest to jednoznaczne z tym, że taką kawę możesz pić nawet kilka razy dziennie;
  • wiele smaków i aromatów - kawa specialty to taka, która smakuje i pachnie miejscem, z którego pochodzi. Może mieć ona różne smaki i aromaty. Czasem wyróżnia się nutami czekolady, zaś inna może cechować się delikatnym smakiem owoców cytrusowych.


Inną cechą kawy specialty, niewidocznej na pierwszy rzut oka, jest to, że małe plantacje kierują się zasadą tzw. zrównoważonego rozwoju. Oznacza to m.in. to, że ziarna trafiają do palarni lub hurtowni bez pomocy pośredników, co sprawia, że drobny farmer zarabia więcej, a zarobione pieniądze może inwestować np. w polepszanie jakości upraw, czy chociażby środowisko, w jakim dojrzewają ziarna kawy.

Co dokładnie ocenia punktacja SCA?



Kawa specialty wyróżnia się tym, że posiada certyfikat, który przyznaje Stowarzyszenie Kaw Specialty (Specialty Coffee Association). Ocenia ono kawę pod wieloma kątami takimi jak np. ilość wadliwych ziaren w próbce, jakość wody stosowanej na farmie, jakość ziemi uprawnej, czy walory aromatyczno-smakowe. Kawa może otrzymać maksymalnie 100 punktów. Na opakowaniu kawy specialty możesz znaleźć zarówno certyfikat, jak i liczbę punktów, jaką uzyskała. Jak interpretować punktację?
  • kawy, które otrzymały 80-84,99 punktów uważa się za bardzo dobre;
  • kawy, które dostały 85-89,99 punktów ocenia się jako świetne;
  • kawy z ilością punktów od 90 do 100 są wybitnej jakości.


Jakie są różnice między kawą specialty a ,,zwykłą kawą"?



Jedną z najważniejszych różnic między kawą specialty a ,,zwykłą" jest smak. Kawy, które możesz łatwo kupić w każdy sklepie zwykle mają długą datę przydatności (najczęściej 2 lata), natomiast ziarna, z których powstały były zebrane nawet 4 lata wcześniej i były przechowywane w magazynach. Jeśli natomiast chodzi o kawę rzemieślniczą, to kupując ją np. w Finest Coffee pod adresem https://finestcoffee.pl, otrzymujesz świeżo zebrane i palone ziarna, które mają zaledwie 4-6 tygodni. To w największej mierze wpływa na to, że kawa specialty ma dużo lepszy smak.

Jeśli chodzi o ,,sklepowe" kawy, to te nigdy nie uzyskają wysokiej oceny w skali SCA. Nie spełniają bowiem kryteriów. Warto tutaj podkreślić, że dopuszczalna ilość wadliwych ziaren w kawie specialty to tylko 1,5%, natomiast europejscy producenci zgadzają się, aby ten wskaźnik był znacznie wyższy - 30%.

Kawa specialty - bogactwo smaków i aromatów



Zastanawiasz się, jakie są najlepsze kawy specialty? Wiedz zatem, że to te, które pochodzą z Afryki, Azji i Ameryki Środkowej. Różnorodność smaków i aromatów takich kaw jest ogromna, lecz co najważniejsze - wszystkie są całkowicie naturalne. Jeśli wybierzesz ziarna z Ameryki Środkowej, to możesz liczyć na to, że po zmieleniu poczujesz piękny zapach czekolady i orzechów. Natomiast kawy z Afryki zapewniają łagodne nuty cytrusowe i kwiatowe. Inne są również kawy z południowo-wschodniej Azji, które mają leśny, trochę ziemisty posmak. Można znaleźć także limitowane edycje, które interesują zwłaszcza koneserów. Sam przyznasz, że kawa o smaku marmolady owocowej, czy z nutą koniaku brzmi interesująco!