Wiadomości

  • 9 października 2022
  • 10 października 2022
  • wyświetleń: 3990

Uwaga na trujące grzyby i niebezpiecznych szarlatanów!

Co roku jesienią poza zaginięciami grzybiarzy w terenach leśnych pojawiają się w mediach informacje o zatruciach po spożyciu niebezpiecznych odmian grzybów. Niektóre z nich kończą się tragicznie. Większość to oczywiście wyniki fatalnych pomyłek. Niestety pojawia się niebezpieczna moda na spożywanie trujących muchomorów. Przestrzegamy zarówno przed ich jedzeniem, jak i słuchaniem nierozsądnych rad.

Doświadczeni grzybiarze mają dla amatorów zawsze taką samą radę. Nie zbierać i nie jeść tych grzybów, co do których nie mamy pewności, że są jadalne. O ile w podobnych przypadkach można mówić o nieszczęśliwych wypadkach to niestety, pojawia się moda na świadome spożywanie muchomorów.

muchomor


W sieci zrobiło się ostatnio głośno o jednej z influencerek z okolic Bielska-Białej, która na swoim profilu zachwyca się "nową przygodą", która ma polegać na zbieraniu, suszeniu, a następnie jedzeniu muchomora. Nie podajemy nazwy jej profilu, żeby nie zwiększać i tak zbyt dużej popularności tego niebezpiecznego pomysłu. Autorka zachwyca się również tym, że jej post spotyka się z rzekomym niesamowitym odbiorem posta. Dlatego reagujemy i ostrzegamy przed jej naśladowaniem.

Muchomor czerwony - bo o nim mowa jest silnie trujący. Wiedzą to nawet małe dzieci, niestety takiego zdrowego rozsądku brakuje niektórym dorosłym. Wbrew temu, co pisze autorka posta, muchomory, chociaż piękne w swoim wyglądzie nie są magiczne, a ich spożycie może zakończyć się w prosektorium.

Screen z tablicy Facebook influencerki (post został usunięty)
Screen z tablicy Facebook influencerki (post został usunięty) · fot. Facebook.com


Przed pomysłem ostrzegają w swoim poście na fb Lasy Państwowe oraz Główny Inspektorat Sanitarny. Cenne rady dla grzybiarzy mają również bielscy policjanci.

muchomor
Zdjęcie ilustrujące opis przygotowania i zjedzenia muchomora przez influencerkę · fot. Facebook.com


Po publikacjach internetowych na jej temat post na szczęście zniknął.

Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia.

Pomoc w rozpoznawaniu:

Grzyboznawcy - posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych,
Klasyfikatorzy grzybów - posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.

Grzyboznawcy oraz klasyfikatorzy grzybów uzyskują uprawnienia w drodze decyzji administracyjnej Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, która poprzedzona jest odpowiednim kursem specjalistycznym oraz egzaminem.

Atlas grzybów - zawierający szczegółowe informacje o grzybach, miejscach ich występowania oraz zdjęcia przedstawiające poszczególne gatunki.

Aplikacje mobilne - ułatwiające identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfonu, dostępne w postaci mobilnych atlasów grzybów lub identyfikujące grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia.



Loading...

rosz / czecho.pl

Reklama

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.