Wiadomości

  • 14 października 2022
  • wyświetleń: 845

Co warto wiedzieć o lawendzie?

Materiał partnera:

Lawenda to rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych, która ma aż 41 odmian. Występują one głównie w basenie Morza Śródziemnego, w północno-wschodniej Afryce i na Półwyspie Arabskim. Rośliny rosną na suchych glebach lub na zboczach wzgórz. W zależności od gatunku można ją uprawiać również w Polsce, głównie w południowej części. Lawenda słynie głównie ze swoich właściwości relaksacyjnych i ułatwiających zasypianie. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?

Co warto wiedzieć o lawendzie?


Zastosowanie lawendy



Lawenda jest rośliną kosmetyczną, z której pozyskuje się olejek eteryczny, wykorzystywany w produkcji różnego rodzaju preparatów. Takie olejki można również wykorzystać do inhalacji lub zamiast świec zapachowych, dzięki czemu w mieszkaniu będzie pięknie pachniało. Olejek eteryczny, jak na przykład ten: https://zdrowy.sklep.pl/olejek-eteryczny-lawendowy-lawenda-organiczny-instytut-aromaterapii możesz wymieszać z wodą w czarce kominka. Dzięki wysokiej temperaturze woda zamieni się w parę, a aromat lawendy wypełni całą przestrzeń. Olejek lawendowy wykazuje właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, a latem odstrasza komary i pająki. Jeżeli dodasz kilka kropli do gorącej wody w trakcie kąpieli, pomoże się zrelaksować i odprężyć.

Jeżeli masz dyfuzor, to z powodzeniem rozpylisz delikatną mgiełkę. Tego rodzaju sprzęt wygodnie zamówisz tutaj: https://zdrowy.sklep.pl/. Warto pamiętać, że możesz wlać nie tylko lawendowy olejek, ale także inne mieszanki, które najbardziej odpowiadają Twoim potrzebom. Szeroki wybór różnego rodzaju produktów znajdziesz tutaj: https://zdrowy.sklep.pl/kategoria/olejki-eteryczne.

Niektóre gatunki uprawia się jako rośliny ozdobne. Świetnie prezentują się także jako dekoracje na różne imprezy okolicznościowe. Motyw lawendy towarzyszy również parom młodym, a charakterystyczny kolor jest modny każdego, ślubnego sezonu. Z miododajnych kwiatów jest również produkowany nektar, a z niego jakościowy i stosunkowo drogi miód.

Właściwości lawendy



Lawenda wykazuje szereg właściwości, które sprawiają, że każdy powinien mieć w domu chociaż jedną buteleczkę olejku eterycznego. Stosowana jest przeciwko molom odzieżowym, które odstraszają szkodniki swoim zapachem. Lawendę można również stosować jako przyprawę. Ma słodki, lekko cytrusowy posmak, dlatego świetnie sprawdzi się do dań mięsnych. Często można spotkać ją w towarzystwie szałwii, tymianku lub rozmarynu. Wchodzi również w skład gotowej mieszanki ziół prowansalskich. Kwiaty lawendy można ususzyć i włożyć do słoika z cukrem, a następnie szczelnie zamknąć. W ten sposób po kilku tygodniach powstanie cukier o posmaku lawendy, który świetnie pasuje do ciast czy kremów do deserów.

Lawenda w kosmetykach przenika w głębsze warstwy skóry i poprawia jej nawilżenie. Idealnie sprawdzi się u osób, które zmagają się z suchą i odwodnioną cerę. Przywraca prawidłowe funkcjonowanie dojrzałej cerze. Ta roślina z pewnością powinna na stałe zagościć w Twojej kosmetyczce, kuchennej szafce czy na półce z produktami do domu.