Wiadomości
- 21 grudnia 2022
- wyświetleń: 780
Magdalenki - czekoladowe czy pomarańczowe?
Materiał partnera:
Niektóre ciastka dużo bardziej od innych kojarzą nam się z dzieciństwem i pysznym zajadaniem się słodyczami. Tak, w przypadku niektórych osób, jest właśnie z magdalenkami. Te charakterystyczne, muszelkowe ciasteczka, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Tym bardziej, że można przygotować je na wiele sposobów. Dziś mamy dla Ciebie dwa przepisy - na magdalenki czekoladowe i pomarańczowe.
Magdalenki - co to za ciastka?
Magdalenki są bardzo prostymi do przygotowania ciastkami francuskimi. Jeśli znasz powieść "W poszukiwaniu straconego czasu" Marcela Prousta, prawdopodobnie wiesz, że te ciastka to prawdziwa "rozkoszna słodycz". Magdalenki wypieka się tradycyjnie w foremkach w kształcie muszelek. Dlatego takie formy przydadzą Ci się podczas przygotowywania wypieku. Francuzi je kochają, jednak w Polsce magdalenki także zrobiły furorę. Chociaż wyglądają dość skromnie, są naprawdę pyszne - zwłaszcza w towarzystwie herbaty lub kawy.
Jak zrobić pomarańczowe magdalenki?
Magdalenki to tradycyjne ciastka, w których składzie znajduje się cukier, jajka, mąka tortowa, masło, proszek do pieczenia i skórka z cytryny. To właśnie dzięki temu ostatniemu składnikowi otrzymasz smak, który jest delikatny, a jednak zniewalający. Jeśli jednak uwielbiasz, tak samo jak my, eksperymenty w kuchni, prawdopodobnie chętnie poznasz nasz sposób na pomarańczowe magdalenki. Są trochę bardziej słodkie i z całą pewnością bardziej aromatyczne. Zacznij od wbicia do miski dwóch jajek oraz dodania do nich 130 gramów cukru. Za pomocą miksera ubijaj tak długo, aż zobaczysz, że masa jest jasna, a cukier całkowicie się rozpuścił. Miksuj dalej i powoli dodaj 150 gramów mąki tortowej oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Składniki muszą dobrze się połączyć. Teraz wlej do miski rozpuszczone i przestudzone masło - pół kostki wystarczy - a także sok z połowy pomarańczy i skórkę z całej pomarańczy. Skórka musi być sparzona i starta na tarce o drobnych oczkach. Dzięki temu nitki skórki znikną w ciasteczkach, jednak smak pozostanie i będzie bardzo intensywny. Nie dodawaj skórki kandyzowanej, gdyż ta jest wyczuwalna pod zębami. Odstaw ciasto w chłodne miejsce na pół godziny, a następnie zacznij wypełniać foremki przygotowaną masą. By mieć pewność, że ciasto pięknie odejdzie od foremek, delikatnie natrzyj je olejem lub masłem. Piecz ciasteczka w temperaturze 200 stopni przez zaledwie 10 minut. Będą pyszne i mocno pomarańczowe.
Kakaowe magdalenki
Jeśli kochasz ciasteczka czekoladowe, musisz zrobić te magdalenki! Są słodkie, kakaowe i rozpływające się w ustach. Ich przygotowanie jest jeszcze prostsze, niż zrobienie ciasteczek pomarańczowych. Nie musisz dodawać do ciasta soku z pomarańczy i skórki. Wystarczy, że podczas miksowania dorzucisz do masy 50 gramów kakao. Jeśli chcesz, możesz dodać również odrobinę soku z cytryny, by smak ciastek był jeszcze ciekawszy. Piecz je dokładnie tak samo, jak magdalenki pomarańczowe.
Które ciastka będą Twoimi ulubionymi - pomarańczowe czy kakaowe? Niezależnie od tego, które wybierzesz, jesteśmy pewni, że wypieki się udadzą. A po więcej fantastycznych przepisów i cukierniczych inspiracji udaj się na stronę https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.