Wiadomości
- 4 kwietnia 2023
- wyświetleń: 564
Tajemnice japońskiej herbaty
Materiał partnera:
Piękna gejsza z misterną fryzurą i w bajecznie barwnym kimonie pochyla się z wdziękiem nad naczyniami do przygotowania zielonej herbaty.
Do ceremonii herbacianej używany jest tradycyjnie specjalny rodzaj zielonej herbaty, w postaci proszku. To matcha, jedna z najszlachetniejszych i przy okazji najdroższych herbat z Kraju Kwitnącej Wiśni. Sama ceremonia trwa nawet kilka godzin - zaczyna się zwykle od wolnego spaceru po ogrodzie, podziwiania go, kontemplacji. Dla człowieka nieobytego z kulturą Japonii i nie znającego języka trudno wytrzymać taki spektakl do końca. Dla tego dla turystów organizowane są znacznie krótsze, mniej więcej czterdziestominutowe ceremonie herbaty. Matcha nie jest serwowana na co dzień. Japończycy wyróżniają wiele gatunków i rodzajów herbaty. W tej skomplikowanej wiedzy liczy się gatunek krzewu, region z którego pochodzi, sposób i czas zbioru. Wszystkie te czynniki wpływają na niepowtarzalny aromat i smak.
Gdzie można dostać oryginalną herbatę matcha?
Prawdziwa, szlachetna matcha musi pochodzić z Japonii. Chociaż często na opakowaniach znajdujemy przymiotnik japońska, warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Moyamatcha.com to sklep internetowy i witryna poświęcona kulturze spożywania herbaty w Japonii. Oprócz bogatej gamy herbat moyamatcha.com oferuje również akcesoria i ceramikę do przyrządzania i serwowania herbaty. Matcha, którą można tutaj zamówić pochodzi z najlepszych, ekologicznych upraw, a jej smak i aromat docenią nawet najwięksi koneserzy. Z artykułów na stornie moyamatcha.com można się wiele dowiedzieć o historii, zwyczajach związanych z zaparzaniem i podawaniem herbaty, a także znaleźć szczegółowe przepisy parzenia.
Jak przyrządzić w domu herbatę matcha?
Z pewnością nie uda się odtworzyć oryginalnej ceremonii herbacianej, ale warto zapoznać się z kilkoma ważnymi zasadami. Najważniejsze, żeby szlachetnej herbaty - i nie dotyczy to wyłącznie herbaty matcha nie zaparzać wrzątkiem. Optymalna temperatura to 70-80 stopni. Taka właśnie temperatura pomoże wydobyć najwięcej smaku i aromatu. Herbatę należy roztrzepać specjalnym pędzelkiem, w który można zaopatrzyć się w moyamatcha.com. Ewentualnie można użyć czegokolwiek - na przykład spieniacza do mleka. Matcha charakteryzuje się lekko gorzkawym, pełnym umami smakiem. Na jej bazie powstają również tradycyjne, japońskie słodycze, a w współcześni szefowie kuchni znajdują dla niej niekonwencjonalne zastosowania. Oprócz szlachetnego smaku matcha jest doskonała dla zdrowia. Japończycy twierdzą, że zawdzięczają jej długowieczność i pogodę ducha.