Wiadomości

  • 4 kwietnia 2023
  • wyświetleń: 879

Co można zrobić z zielonych orzechów włoskich?

Materiał partnera:

Orzechy włoskie kojarzysz wyłącznie w postaci chrupiącej przekąski zamkniętej w twardej łusce? Jeśli tak, to oznacza, że nie wiesz, jaki potencjał kryją w sobie te młode, jeszcze zielone orzechy, które mogą mieć całkiem spore zastosowanie. Nie da się ukryć, że orzechy włoskie goszczą w naszej rodzimej medycynie oraz kulinariach. Jednak nie musimy czekać, aż będą one wystarczająco dojrzałe, aby skorzystać z ich właściwości. Te jeszcze zielone możesz z powodzeniem wykorzystać do przygotowania nalewki, konfitury czy syropu. Mają one mnóstwo walorów zdrowotnych, o czym warto się przekonać.

orzechy włoskie


Zielone orzechy włoskie - co w sobie skrywają?



Już nasi przodkowie wiedzieli o tym, że zielone orzechy włoskie mają w sobie ogromny potencjał i sięgali po nie, gdy te jeszcze nie były dojrzałe. Nie ma w tym nic dziwnego. Młode owoce są bowiem produktem, który imponuje pod względem swoich właściwości zarówno leczniczych, jak i odżywczych. Przede wszystkim mają one w sobie ogromną ilość witaminy C, która jest porównywana do czarnej porzeczki. To świetny sposób na wzmocnienie od środka układu odpornościowego, dzięki czemu chronimy się przed infekcjami i przeziębieniami, a przy tym również działaniem wolnych rodników, które doprowadzają do rozwoju chorób i przyspieszają procesu starzenia.

Ponadto zielone orzechy włoskie są kopalnią witamin z grupy B, które są ważne, by cieszyć się dobrze działającym układem nerwowym. To nie koniec dobra zamkniętego w tych niepozornych produktach. Mają one także całkiem sporo mikro- i makroelementów. Jednym z tych dominujących jest jod, którego potrzebujemy do sprawnego działania tarczycy. To także źródło łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych, a także olejków eterycznych, garbników i związków flawonoidowych. Wszystkie te składniki sprawiają, że nasz organizm jest zdrowszy, silniejszy, a wszelkie procesy zapalne są skuteczne zablokowane.

Przekonaj się o tym, ile dobrego możesz zyskać, zbierając młode orzechy w czerwcu oraz lipcu. Bułgarski sklep internetowy kosmetykizdolinyroz.pl oferuje Ci to, co zdecydowanie najlepsze. To bogaty wybór wyselekcjonowanych produktów naturalnych, które odpowiedzą na potrzeby najbardziej wymagających osób.

Domowe przetwory i nalewki z zielonych orzechów włoskich



Zielone orzechy włoskie mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nich wykonać smaczne i zdrowe przetwory. Przede wszystkim wiele osób decyduje się na wykonanie domowej nalewki z młodych orzechów, która stanowi doskonały lek na niestrawność i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Innym pomysłem jest konfitura z zielonych orzechów, którą kupisz w sklepie kosmetykizdolinyroz.pl. To pyszny dodatek do zimnych wędlin, dań obiadowych oraz deserów. Jej niepowtarzalny smak i aromat wynika z długiego procesu wypłukiwania z orzechów związków garbnikowych, które są niezwykle gorzkie. Zielone młode orzechy znajdują swoje zastosowanie również jako syrop o działaniu prozdrowotnym. To sposób na detoksykację organizmu, wspomaganie walki z problemami żołądkowymi, chorób gardła, a nawet łagodzenie objawów menopauzy. Jeśli lubisz gotować, z pewnością zainteresuje Cię oliwa wykonana z młodych orzechów, która, co ciekawe, ma zastosowanie także jako środek na wypadanie włosów czy walkę z owrzodzeniami.