
Wiadomości
- 12 września 2023
- wyświetleń: 491
Sztuka winoznawstwa: Tajemnice doskonałego doboru napojów
Materiał partnera:
Od wieków serwowanie potraw łączyło się z inną ważną czynnością, jaką jest dobór napojów. Szczególnie popularne zawsze było wino, a ogromna różnorodność jego odmian sprawia, że do każdego dania można dopasować idealny trunek. Wiele osób oddaje się też pasji, jaką jest winoznawstwo. Przekonaj się, na czym ono polega, jak powinien wyglądać dobór napojów i gdzie zaopatrywać się w doskonałe produkty, które uświetnią każdy posiłek.

Winoznawstwo, czyli hobby dla smakoszy
Enologia, zwana także winoznawstwem, to nauka, która obejmuje produkcję wina oraz odpowiedni dobór takich napojów do posiłku. Wymaga ona zatem pogłębionej wiedzy na temat ich różnych rodzajów z całego świata. Osoba zainteresowana winoznawstwem bez wahania powie, jaki trunek będzie pasował do czerwonego mięsa, a jaki do owoców morza. Istotną jego cechą powinno być bowiem podkreślenie smaku danej potrawy i dopełnianiu całej tej kompozycji swoim szlachetnym aromatem.
Jak rozpocząć swoją przygodę z winoznawstwem?
Wiele osób zastanawia się, jak powinien zostać przeprowadzony dobór napojów do posiłku i chciałoby zacząć specjalizować się w winoznawstwie. Nie trzeba od razu sięgać po najdroższe i najbardziej luksusowe trunki, ale warto poznać kilka zasad, według których powinno się podawać ich różne odmiany do konkretnych dań. Na początku takiej przygody koniecznie określ swój smak i dowiedz się, które aromaty i smaki najbardziej Ci odpowiadają. Dobrze jest także poznać okoliczności, w jakich był uprawiany dany szczep winorośli. Warto także eksperymentować i sięgać po wyroby spoza swojego kręgu kulturowego, takie jak ten: https://eszampan.pl/213-wina-japonskie.
Jak jednak podawać konkretne rodzaje win? Zasady doboru napojów wyszczególniają między innymi takie zasady:
- Czerwone wino - powinno się je podawać w temperaturze około 16-18°C. Pasuje do czerwonego mięsa, na przykład steków czy dziczyzny.
- Białe wino - najlepiej smakuje w temperaturze 8-12°C. Dobrze komponuje się z drobiem, rybami czy deserami.
- Różowe wino - serwuje się je najczęściej jak odmiany białe. Świetnie harmonizuje się z sałatkami, makaronami i owocami morza.
- Wina musujące i szampany - w sam raz będą smakować w temperaturze 5-8°C. Pasują do ostryg, miękkich serów czy kawioru.
Dobór napojów - gdzie się w nie zaopatrywać?
Gdy wiesz już, jak powinien wyglądać dobór napojów, czas na znalezienie idealnego miejsca do ich wygodnego zakupu. Wyroby takie jak ten: https://eszampan.pl/151-prosecco z pewnością zamówisz w wielu sklepach internetowych z bogatą ofertą, taką jak właśnie eszampan.pl. To tam mogą zaopatrywać się wszystkie osoby, które interesuje winoznawstwo i chcą dowiedzieć się więcej na ten bardzo ciekawy temat.