Wiadomości

  • 27 listopada 2023
  • wyświetleń: 359

Zalety korzystania z naczyń wykonanych z naturalnych materiałów

Materiał partnera:

Mówiąc o kubkach miedzianych zastanówmy się nad tym czym jest sam materiał, z których są one wykonane. Miedź to pierwiastek chemiczny, należący do grupy metali przejściowych. Jego cechą charakterystyczną jest to, że wykazuje dobre przewodnictwo cieplne oraz elektryczne. O pierwiastku tym mówimy również w kontekście zdrowia. Ma on wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, jest jednym z potrzebnych składników mineralnych. Występuje on w naszym ciele, a dokładniej w każdej jego tkance. Za co jest odpowiedzialna miedź w naszym organizmie? Mianowicie wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek czy komórek nerwowych. Wpływa również na nasz układ immunologiczny.

Naczynia z miedzi


Kubek miedziany jako sekret naszego zdrowia



Dlaczego warto pić wodę w kubka miedzianego? Ponieważ posiadają one naturale właściwości przez zastosowanie pierwiastka, jakim jest miedź. Jako jedną z tych właściwości, można wymienić działanie bakteriobójcze. Kolejną jest to, że jeśli zostawimy wodę w kubku miedzianym, będzie ona po odpowiednim czasie przefiltrowana, ale też oczyszczona z pleśni czy z bakterii. Nie będzie tu zatem przesadą wspomnieć, że naczynia miedziane służą do uzdatniania wody.

Jak dbać o kubek miedziany?



Aby nasz kubek miedziany na długie lata pozostał w niezmienionej formie, abyśmy mogli cieszyć się wciąż jego walorami prozdrowotnymi, oraz żeby ciągle cieszył nasze oko, należy odpowiednio o niego dbać przez cały czas. Jest to naczynie stosunkowo łatwe w utrzymaniu czystości, która nie powinna sprawiać większych problemów. Przed pierwszym użyciem należy nasz kubek miedziany umyć przy pomocy roztworu soku z cytryny i soli, wykorzystując do tego miękką ściereczkę. Proporcja przedstawia się następująco: 4 płaskie łyżki drobnoziarnistej soli kuchennej zmieszane ze 100 ml soku z cytryny. Składniki należy ze sobą dokładnie zmieszać i tak przyrządzonym roztworem można przystąpić do czyszczenia naczynia miedzianego. Jak często należy to robić? Średnio co 3 lub 4 dni, w zależności od częstotliwości użytkowania. Nie rzadziej jednak niż raz w tygodniu.

Czy należy się przejmować ciemnieniem kubka miedzianego?



Kiedy kubek miedziany ciemnieje, nie należy się tego obawiać, jest to jak najbardziej naturalny proces. Miedź jest metalem wysoko reaktywnym. Rozumieć należy przez to, że reaguje na warunki otoczenia. Na jego powierzchni powstają tlenki miedzi, które objawiają się występowaniem ciemnych plamek, zarówno na wewnętrznych, jak i na zewnętrznych ściankach naczynia. Ciemnienie naczynia ma również swój pozytywny aspekt. Mianowicie oznacza to, że produkt jest wysokiej jakości, o dobrym składzie, bez metali ciężkich. Te ciemne plamki, które ma kubek miedziany, w żaden sposób nie wpływają na jakość przetrzymywanej w nim wody.