
Wiadomości
- 1 maja 2024
- wyświetleń: 598
Utrzymanie kanałów wentylacyjnych w zakładach produkcji żywności - co mówią przepisy?
Materiał partnera:
W zakładach produkcji żywności bardzo ważne jest zachowanie zasad bezpieczeństwa i higieny. Hale i magazyny wymagają systematycznego czyszczenia, a także dezynfekcji. Do szczególnie istotnych elementów wyposażenia należą kanały wentylacyjne, których zabrudzenia mogą doprowadzić do zanieczyszczenia przetwarzanych produktów. Brak ich odpowiedniego utrzymania i niestosowanie się do przepisów obniża jakość żywności, a także stwarza ryzyko zatruć i alergii u konsumentów końcowych.

Wskazania i zalecenia dla branży spożywczej
W zakładach produkcji żywności kluczowe znaczenie mają odpowiednie parametry nawiewanego powietrza. Kanały wentylacyjne muszą być utrzymywane w czystości, a także wyposażone w wysokiej jakości filtry. Zabrudzenia powstają nawet w całkowicie nowych przewodach, głównie podczas realizacji prac instalacyjnych. System wentylacyjny nierzadko jest też wtórnym źródłem zanieczyszczeń, przez co może stwarzać osobne środowisko dla rozwoju niebezpiecznych mikroorganizmów. Spadek wydajności nawiewanego powietrza wpływa negatywnie na jakość produktów oraz samopoczucie i zdrowie pracowników zakładu, a także obniża efektywność urządzeń i podnosi koszty eksploatacyjne.
System HACCP w produkcji żywności
W branży spożywczej obowiązuje wymóg opracowania specjalnego systemu HACCP, który będzie zgodny z polskimi przepisami oraz międzynarodowymi standardami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. W założeniach umożliwia on sprawną identyfikację, kontrolę i ocenę zagrożeń dotyczących produktów. W zakładach produkcyjnych należy więc zapewnić odpowiednie warunki magazynowania, przetwarzania i przekazywania artykułów spożywczych. System HACCP zawiera w sobie zbiór różnych zasad, które w dużej mierze dotyczą analizy i oceny ryzyka oraz ustalenia punktów krytycznych CCP. Na tych etapach możliwa jest kontrola zagrożeń, co wymaga określania ścisłych kryteriów i procedur ich monitorowania. System ten pozwala też na opracowanie konkretnych procesów naprawczych, które są konieczne w razie niespełnienia wytycznych. Z wdrożeniem HACCP wiąże się tez utrzymywanie rejestrów i dokumentacji, stanowiących potwierdzenie stosowania się do wymaganych przepisów.
Zastosowanie właściwych środków i metod
Aby czyszczenie kanałów wentylacyjnych było efektywne i zgodne z obowiązującymi przepisami, należy wykorzystać do dezynfekcji środki chemiczne zatwierdzone przez Państwowy Zakład Higieny. Preparaty te są wprowadzane do systemu w postaci specjalnej mgiełki, która jest rozpylana przy użyciu dysz. Proces czyszczenia jest ściśle zależny od rodzaju zabrudzeń w przewodach, a ich zwiększona ilość z reguły przedłuża przebieg prac. Na koniec zaleca się sporządzenie kompletnego protokołu z dołączonym materiałem zdjęciowym. Dezynfekcja kanałów wentylacyjnych na potrzeby branży spożywczej to jedna z usług oferowanych przez firmę TETON clean. Eksperci są w stanie sprawnie przeprowadzić prace zalecaną metodą na mokro, gwarantując przy tym bezpieczeństwo przetwarzanej żywności.
Spełnienie wymagań i przepisów
Do wytycznych systemu HACCP należy odpowiednia obsługa kanałów wentylacyjnych, których czystość w znacznym stopniu wpływa na końcową jakość artykułów spożywczych oraz ich bezpieczeństwo mikrobiologiczne. W zakładach produkcyjnych mogą funkcjonować instalacje o różnym układzie, co wymaga od wykonawców odpowiedniej wiedzy na temat ich budowy oraz dostępności specjalistycznego wyposażenia. Podstawę całego procesu najczęściej stanowi podstawowe czyszczenie kanałów wentylacji mechanicznej, które należy przeprowadzić z użyciem elastycznego wałka i odpowiednio dopasowanej szczotki obrotowej. Prace zwykle rozpoczynają się od zabezpieczania linii produkcyjnej, a także obszaru obecnego bezpośrednio pod kanałami z zalecanym demontażem klap rewizyjnych. Profesjonalne czyszczenie przewodów wentylacyjnych pozwala na mechaniczne rozbicie drobin brudu zalegającego przy ścianach, który jest następnie odciągany na zewnątrz. Na kolejnych etapach przeprowadzane są prace na mokro, po czym instalacja jest już wolna od zanieczyszczeń.