czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

Reklama

Wiadomości

  • 5 października 2008
  • wyświetleń: 1120

Szkolne przekąski na cenzurowanym

Główny Inspektorat Sanitarny szykuje rewolucję w asortymencie szkolnych sklepików. Do końca roku szkolnego ponad 1,2 mln gimnazjalistów nie będzie mogło w nich kupić coli, chipsów ani batoników.

Na pierwszy ogień pójdą sklepiki w gimnazjach, a w przyszłym roku akcja ma być rozszerzona na podstawówki i licea. GIS planuje, że w ponad sześciu tysiącach szkół na sklepowych półkach niezdrowe przekąski zostaną zastąpione przez jogurty, serki, owoce, soki i wody mineralne. - Akcja obejmie milion dwieście tysięcy uczniów; to 90 procent wszystkich gimnazjalistów. Razem z Polską Federacją Producentów Żywności będziemy wypierać colę i chipsy asortymentem zdrowej żywności - powiedział "Polsce" główny inspektor sanitarny Andrzej Wojtyła.

Rewolta GIS to odpowiedź na plagę otyłości wśród polskich uczniów. Z danych Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie wynika, że ponad 13 procent młodzieży w wieku 13-15 lat powinno zrzucić wagę. Na przestrzeni ostatnich 35 lat liczba otyłych nastolatków wzrosła w Polsce dziesięciokrotnie.

- Nie możemy powiedzieć, że wszystkiemu winne są produkty sprzedawane w sklepikach szkolnych, ale w ich asortymencie musi znaleźć się zdrowa żywność, inaczej będziemy mieli duży problem - mówi nam dr Anna Oblacińska, kierownik zakładu medycyny szkolnej w Instytucie Matki i Dziecka.

Dlaczego niszczą zdrowie dziecka

Chipsy - Zawierają duże ilości tłuszczu i soli. Jedzenie ich w nadmiarze zaburza stopień zbilansowania diety. Mała paczka ziemniaczanej przekąski zawiera połowę dziennej dawki sodu. Jeżeli dziecko zje tego dnia także plasterek żółtego sera, trochę wędliny, chleb, twarożek - dopuszczalna dawka sodu zostanie znacznie przekroczona. Chipsy zapychają żołądek, sprzyjają zaparciom. Z czasem prowadzą do nadwagi, nadciśnienia, chorób krążenia, a pośrednio także chorób nowotworowych.

Słodycze - W ich skład wchodzą przede wszystkim cukry proste i to w dużych ilościach. Światowa Organizacja Zdrowia zaleciła jedynie spożywanie 10 procent cukrów prostych w całej diecie. Ich nadmiar to ryzyko otyłości, cukrzycy, próchnicy i nadpobudliwości.

Cola - Zawiera duże ilości fosforu. Sam fosfor jest składnikiem niezbędnym do budowy kości, ale podawany w nadmiarze powoduje szkody w organizmie, tzw. zaburzenia mineralizacji kości (przewaga w organizmie fosforu nad wapniem).

Więcej czytaj w Dzienniku Zachodnim.

Reklama

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.