Wiadomości

  • 3 listopada 2009
  • wyświetleń: 1497

Wyróżnienie dla Przyjaciół Ligoty

Chuda jewa z ziemniakami i ze szpyrkami, żeberka w miodzie z kapustą i grzybami, pasztet z dzikiego ptactwa „Łysek” z sosem żurawinowym z chrzanem, ciasto orzechowe oraz nalewka świerkowo-sosnowa – to produkty nagrodzone podczas Polsko-Słowackiego Przeglądu „Kulinarne Dziedzictwo”. Konkurs odbył się 28 października w sali Ochotniczej Straży Pożarnej w Dankowicach. Uczestnicy kulinarnej imprezy zaprezentowali regionalne, tradycyjne produkty żywnościowe – od lat wytwarzane według tych samych receptur.

W przeglądzie kulinarnym wzięło udział 36 uczestników z wszystkich gmin powiatu bielskiego. Ponadto w konkursie uczestniczyło Koło Gospodyń Wiejskich z Komorowic z Bielska-Białej oraz szkoła gastronomiczna Skromna Stredna Odborna Skola EDUCO Namestovo ze Słowacji.

Gminę Czechowice-Dziedzice podczas Kulinarnego Dziedzictwa prezentowało Towarzystwo Przyjaciół Ligoty: Małgorzata Kwaśniak, Anna Czylok oraz Iwona Bejda. Z bogatego repertuaru potraw, które przygotowały mieszkanki Ligoty, komisji konkursowej najbardziej przypadła do smaku nalewka z pigwy, za którą otrzymały wyróżnienie.

Komisja konkursowa dokonała oceny potraw regionalnych w 5 kategoriach:
• zupy,
• dania gorące,
• produkt (pieczywo, wyroby garmażeryjne, wyroby nabiałowe),
• ciasta i desery,
• nalewki i napoje.

Za produkty promujący region w Unii Europejskiej uznano kapuśniorkę na podgarlinie po szczyrkowsku w wykonaniu Koła Emerytów, Rencistów i Inwalidów nr 15 w Szczyrku.

Uczestnicy Przeglądu pojawili się na imprezie w barwnych, ludowych strojach, a swoje regionalne potrawy prezentowali na pięknie udekorowanych stołach. O oprawę artystyczną kulinarnych zmagań zadbał zespół regionalny „Dankowianie” z Dankowic oraz Spevacka Folklorna Skupina ORAVA z Dolnego Kubina.

Celem Polsko-Słowackiego Przeglądu „Kulinarne Dziedzictwo” było poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur oraz pogłębienie wiedzy na temat tradycyjnych receptur i zwyczajów kulinarnych obszaru pogranicza polsko-słowackiego. Ważne było znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.

Organizatorem imprezy było Starostwo Powiatowe w Bielsku-Białej. Projekt pt. Polsko-Słowacki Przegląd „Kulinarne Dziedzictwo” – kultywowaniem obszaru pogranicza współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 – 2013 w ramach mikroprojektów Euroregionu Beskidy.

Źródło: Urząd Miejski w Czechowicach-Dziedzicach / http://www.czechowice-dziedzice.pl

Reklama

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.