Praca Czechowice-Dziedzice Praca Czechowice-Dziedzice

czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

REKLAMA - BILLBOARD WIADOMOSCI

Wiadomości

  • 22 lutego 2010
  • wyświetleń: 6793

Przegląd filmów rosyjskich

Miejski Dom Kultury w Czechowicach Kino „Świt”, DKF "PULS" oraz portal "Teraz Rosja" serdecznie zapraszają na Przegląd Kina Rosyjskiego, który odbędzie się w dniach od 19 do 25 lutego.

Przegląd filmów rosyjskich


W programie imprezy znalazło się dziesięć wybitnych filmów, reprezentujących współczesne kino rosyjskie, a także koncert współczesnej muzyki rosyjskiej projektu Michał Bober & Sticky Hands. Warto się również zapoznać z innymi propozycjami, które przed każdym seansem dla widzów przygotowali organizatorzy przeglądu.

W trakcie imprezy w holu kina będzie można nabyć rosyjskie książki, kalendarze, filmy na DVD w oryginale, jak również z napisami, rosyjską muzykę na CD. Każdy będzie miał dodatkowo okazję spróbować specjału rosyjskiej kuchni - blinów oraz herbaty z samowara. Będzie też rosyjska Кока-Кола oraz inne produkty żywnościowe zza wschodniej granicy. Zagwarantujemy rosyjską prasę do poczytania i rosyjską muzykę do posłuchania.

Patronat honorowy nad Przeglądem objęli: Rosyjski Ośrodek Nauki i Kultury przy Ambasadzie Federacji Rosyjskiej w Warszawie, Rosyjskie Centrum Nauki i Kultury w Gdańsku oraz Burmistrz Miasta Czechowice-Dziedzice.

Projekt współfinansowany jest przez Polski Instytut Sztuki Filmowej.

Imprezę poprowadzi kierownik Kina Świt - Józef Grabowski.

Plan przeglądu Sąsiedzi "Teraz Rosja":

Piątek, 19.02.2010

20.00 Wyspa / Остров (112min)



22.15 Morfina / Морфий (112min)



Sobota, 20.02.2010

18.00 Koncert Współczesnej Muzyki Rosyjskiej - Michał Bober&Sticky Hands

20.00 Bikiniarze / Стиляги (115min)



22.15 Kukułka / Кукушка (99min)



Niedziela, 21.02.2010

20.00 Zaginione imperium / Исчезнувшая империя (105min)



22.00 Dzikie pole / Дикое поле(108min)



Poniedziałek, 22.02.2010

20.00 Papierowy żołnierz / бумажный солдат (118min)



Wtorek, 23.02.2010

20.00 Dzień w Juriewie / Юрьев день (138min)



Środa, 24.02.2010

20.00 Wygnanie / Изгнание (150min)



Czwartek, 25.02.2010

20.00 losowanie nagród
20.15 Kierowca dla Wiery / Водитель для Веры (112min)



Cennik:
Bilet pojedynczy: 13 zł
Karnet na trzy wybrane filmy: 30 zł
Karnet na całą imprezę: 40 zł (ulgowe) oraz 50 zł (dorośli)*
Bilety na koncert muzyki rosyjskiej projektu Michał Bober & Sticky Hands: 15zl (ulgowe) i 20zl (dorośli)

* nabywcy karnetów biorą udział w konkursie, w którym można wygrać cenne nagrody: rosyjskie kalendarze Fiodora Dostojewskiego na rok 2010, rosyjskie klawiatury fonetyczne, filmy na DVD ze Srebrnej i Złotej Kolekcji Kina Rosyjskiego SPUTNIK, rosyjskie książki, plakaty z prezentowanych filmów (w cyrylicy - niedostępne w Polsce) i inne ciekawe nagrody.

Bilety i karnety są do nabycia w sekretariacie MDK, tel. 32 215-32-85, e-mail: mdk@czechowice-dziedzice.pl oraz w kasie Kina na 30 minut przed każdym seansem.

Szczegóły: www.terazRosja.pl

aka / czecho.pl, źródło: terazrosja.pl

----------------------

KONKURS CZECHO.PL

Wygraj podwójne zaproszenie na wybrany film podczas Przeglądu Kina Rosyjskiego. Wystarczy, że jako pierwszy w komentarzach pod wiadomością odpowiesz na zadane pytanie, a bilet na seans będzie Twój.

Uwaga! Podczas podawania odpowiedzi należy być zalogowanym! Liczy się tylko pierwsza odpowiedź tego samego użytkownika! Jeden użytkownik może wygrać tylko jedną nagrodę.

Mamy dziesięć podwójnych zaproszeń do rozdania.

Pierwsze pytanie:
1. Filmem otwierającym Przegląd jest wybitne dzieło rosyjskiego kina współczesnego - "Wyspa" Pawła Łungina. Jaki nosi tytuł najnowszy film tego reżysera?

Odpowiedź: "Car"

Jako pierwszy poprawnej odpowiedzi udzieliła nastja. Informacja o sposobie odebrania zaproszenia zostanie przesłana mailem.

Drugie pytanie:
2. Film Aleksieja Bałabanowa pt. "Morfina" powstał na podstawie utworu wybitnego rosyjskiego pisarza. O kogo chodzi i jak nazywa się ten utwór?

Odpowiedź: Michaił Bułhakow "Pamiętnik młodego lekarza"

Jako pierwszy poprawnej odpowiedzi udzielił darekczdz1. Informacja o sposobie odebrania zaproszenia zostanie przesłana mailem.

Trzecie pytanie:
3. Jak nazywa się obecny prezydent Rosji?

Odpowiedź: Dmitrij Miedwiediew

Jako pierwszy poprawnej odpowiedzi udzielił primavera. Informacja o sposobie odebrania zaproszenia zostanie przesłana mailem.

Czwarte pytanie:
4. W jakim miesiącu kalendarza gregoriańskiego wybuchła Rewolucja Październikowa w Rosji?

Odpowiedź: W listopadzie

Jako pierwszy poprawnej odpowiedzi udzielił czesio491. Informacja o sposobie odebrania zaproszenia zostanie przesłana mailem.

Piąte pytanie:
5. W którym roku rozpadł się Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich?

Odpowiedź: W 1991 roku

Jako pierwszy poprawnej odpowiedzi udzielił maniana. Informacja o sposobie odebrania zaproszenia zostanie przesłana mailem.

Szóste pytanie:
6. W jakim kraju urodził się znany reżyser Andriej Tarkowski?

Odpowiedź: ZSRR

Jako pierwszy poprawnej odpowiedzi udzielił Viziri. Informacja o sposobie odebrania zaproszenia zostanie przesłana mailem.

Siódme pytanie:
7. Jak nazywa się stolica regionu Tatarstan w Rosji?

Odpowiedź: Kazań

Jako pierwszy poprawnej odpowiedzi udzielił manianaaa. Informacja o sposobie odebrania zaproszenia zostanie przesłana mailem.

Ósme pytanie:
8. Który zespół był najczęściej piłkarskim mistrzem Rosji?

Odpowiedź: Spartak Moskwa

Jako pierwszy poprawnej odpowiedzi udzielił baran. Informacja o sposobie odebrania zaproszenia zostanie przesłana mailem.

Dziewiąte pytanie:
9. Nad jaką rzeką znajduje się słynny Ermitaż?

Odpowiedź: Nad Newą

Jako pierwszy poprawnej odpowiedzi udzielił podnozekburmistrza. Informacja o sposobie odebrania zaproszenia zostanie przesłana mailem.

Ostatnie pytanie:
10. Jaka partia ma najwięcej deputowanych w Dumie Państwowej w Rosji?

Odpowiedź: Jedna Rosja

Jako pierwszy poprawnej odpowiedzi udzielił nicea. Informacja o sposobie odebrania zaproszenia zostanie przesłana mailem.

REKLAMA - BANER POD ARTYKUŁEM

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.