Zdrowie

  • 23 lutego 2023
  • wyświetleń: 2998

Rola odżywek białkowych przy rekonwalescencji organizmu

Materiał partnera:

Prawidłowe odżywianie to bardzo istotna kwestia, zwiększająca szansę na powrót do pełni sprawności fizycznej po przebytym urazie czy operacji. Nie zawsze jednak możliwe jest przyjmowanie pokarmów w stałej formie. Aby to ułatwić i odpowiednio wzbogacić dietę sięga się po suplementy, do których zaliczamy odżywki białkowe. Pozwalają one dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości białka oraz zapobiegają utracie tkanki mięśniowej.

odżywki białkowe


Odżywki białkowe - nie tylko dla sportowców



Powrót do pełni sił po przebytej chorobie to często długi i mozolny proces, wymagający nie tylko leczenia farmakologicznego, ale także odpowiednio zbilansowanej diety. Dostarczenie organizmowi podstawowych makroskładników wpływa nie tylko na ogólne zdrowie, ale jest przede wszystkim kluczowe w fazie rekonwalescencji. Białko jest podstawowym budulcem tkanki kostnej i masy mięśniowej, mającym wpływ na przyspieszenie gojenia się ran. Odpowiada również za regulowanie metabolizmu i wspiera układ odpornościowy.

Odżywki białkowe stanowią źródło pełnowartościowego białka i są świetną alternatywą dla przyjmowania produktów w ich stałej formie. Ich niewątpliwą zaletą jest dostępność w wielu wersjach smakowych, co dodatkowo urozmaici dietę. Odżywki występują pod postacią proszku, który łatwo rozpuszcza się w wodzie lub mleku. Tak przyrządzony napój będzie zawsze łatwiejszy do spożycia niż pokarm wymagający pogryzienia, co może mieć duże znaczenie w przypadku żywienia osób osłabionych lub zagrożonych niedożywieniem. Odżywki białkowe można łączyć z żywnością specjalnego przeznaczenia, np. z napojem energetycznym fresubin.

Kiedy stosować odżywki białkowe - najważniejsze funkcje



Dłuższy pobyt w szpitalu, problemy z przyjmowaniem pokarmów czy spadek apetytu to przykłady sytuacji, w których suplementy odżywcze mogą stanowić źródło energii lub jej jedyny składnik. W zależności od przyczyny osłabienia organizmu podaż białka ulega zmianie, a każdy pacjent wymagać będzie indywidualnego podejścia. Pacjenci onkologiczni są szczególnie narażeni na utratę masy ciała, co sprawia, że głównym elementem ich diety są odżywki wysokobiałkowe. Wspomagają one układ odpornościowy i na bieżąco naprawiają uszkodzone tkanki, gdyż białko jest składnikiem, który nie jest magazynowany przez ludzki organizm. Odżywki białkowe będą obecne także w żywieniu osób chorujących na cukrzycę, a także w okresie przedoperacyjnym - pozwoli to na przygotowanie organizmu do lepszego radzenia sobie z szokiem spowodowanym operacją lub zabiegiem.

Najważniejsze funkcje odżywek białkowych:

  • zwiększają tempo gojenia się ran pooperacyjnych czy odleżyn, co pozwala skrócić pobyt w szpitalu;
  • białko jest nośnikiem wielu składników mineralnych oraz witamin;
  • są podstawowym składnikiem krwi;
  • są elementem budulcowym i naprawiają uszkodzone tkanki;
  • budują ciała odpornościowe w przebiegu choroby nowotworowej;
  • wpływają na zachowanie masy mięśniowej.


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego



Dodatkową bronią w walce z niedoborami białka są preparaty, które nazywa się żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego. Są to produkty dedykowane specjalnej grupie osób, którą stanowią pacjenci wymagający specjalnego toku żywieniowego. Do tej kategorii zaliczyć można napoje energetyczne, dostarczające organizmowi najpotrzebniejszych składników odżywczych. Wykorzystywane są bardzo często w leczeniu braku apetytu u osób starszych czy u pacjentów mających problemy z gryzieniem, przeżuwaniem i połykaniem pokarmu. Dostępne są w różnych wariantach smakowych, a skondensowana formuła sprawia, że cały napój mieści się w niedużej buteleczce, łatwej do wypicia.