Wiadomości

  • 8 marca 2020
  • wyświetleń: 1971

Jak udekorować deser w pucharku do lodów? 5 szybkich porad

Materiał partnera:

Chcesz, aby Twoje desery prezentowały się efektownie? Wystarczy, że zastosujesz się do prostych wskazówek, które pozwolą na szybkie i ciekawe udekorowanie deserów serwowanych w pucharkach lodowych.

Jak udekorować deser w pucharku do lodów? 5 szybkich porad


Wybierając dekoracje, zwróć uwagę na to, jaki rodzaj deseru podajesz, z jakiej okazji i dla kogo. Nasze szybkie porady na pewno ułatwią Ci to zadanie.

Postaw na klasykę - wybierz bitą śmietanę



Bita śmietana to klasyka wśród produktów stosowanych do dekoracji deserów. Jest ona bardzo smaczna i pasuje do deserów serwowanych na zimno (lody czy galaretki), a także na ciepło (np. szarlotka z lodami). Oprócz tego można ją oprószyć wiórkami czekoladowymi, by nadać jej jeszcze ciekawszego wyglądu. Pamiętaj, aby zawsze stosować naturalną, samodzielnie ubitą śmietanę, a nie tańsze zamienniki.

Czekoladowe dekoracje - gotowe czy zrobione samodzielnie?



Jeżeli jesteś koneserem wykwintnych deserów, to do dekoracji użyj elementów wykonanych z gorzkiej, ciemnej czekolady. W sklepach i cukierniach możesz dostać gotowe dekoracje tego typu np. ażurowe motylki, półokręgi czy kwadraty. Ciekawe ozdoby do deserów możesz też wykonać samodzielnie ze specjalnej masy czekoladowej. Porady, jak to dokładnie zrobić znajdziesz na sprawdzonych blogach cukierniczych.

Desery dla dzieci - kolorowe draże i żelki



Jeżeli przygotowujesz desery dla dzieci, możesz je udekorować kolorowymi cukierkami np. drażetkami lub specjalną wielobarwną posypką. Pasują one szczególnie do lodów waniliowych czy czekoladowych. Dodatkowo możesz użyć też bitej śmietany i żelek. Do deserów dla dzieci możesz użyć specjalnych pucharków do lodów dla dzieci np. w kształcie samochodu lub pajacyka. Tego rodzaju naczynia do serwowania znajdziesz na stronie pucharydeserowe.pl.

Oprósz pucharek do lodów cukrem lub wiórkami kokosowymi



Jeżeli nie chcesz dekorować samego deseru, udekoruj pucharek. W tym celu możesz użyć np. grubego cukru, wiórków kokosowych, a także cukru karmelowego. Ciekawie będą prezentować się także plasterki egzotycznych owoców np. karamboli nałożone na brzeg pucharku.

Świeże owoce, warstwy - minimalizm ma znaczenie



Obecnie w wielu dziedzinach dominującym trendem jest minimalizm. Można go zaobserwować również w dekorowaniu potraw. Dlatego, jeśli chcesz, aby Twoje desery zachowały prosty, ale zarazem ciekawy wygląd zadbaj o to, aby składały się z wielu warstw. Ich wierzch możesz udekorować świeżymi owocami sezonowymi i liśćmi mięty bądź melisy. Desery warstwowe dobrze wyglądają nie tylko w pucharkach, ale i w butelkach do smoothie, o których więcej przeczytasz w artykule: Pomysłowe sposoby na podawanie smoothie w butelce.