Wiadomości
- 1 grudnia 2020
- wyświetleń: 916
Czego potrzeba w domu by zaparzyć kawę jak z kawiarni?
Materiał partnera:
Kawa alternatywna jest doskonałą propozycją dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na zakup drogiego ekspresu. Niniejszy artykuł to idealny wybór dla tych osób, które chcą poznać alternatywne metody parzenia takie jak np. drip albo chemex, dzięki którym będzie można przygotować swój ulubiony napój w domowych warunkach.
Kawa jak z kawiarni czy to możliwe?
Domowa kawa alternatywna wbrew pozorom wcale nie musi odbiegać od tej, którą serwują najlepsze kawiarnie. Inwestując w odpowiedni sprzęt i dobrej jakości kawę, można samodzielnie przygotować wymarzony napój. Dla większości osób najlepszym wyborem jest oczywiście kawa rzemieślnicza, która pochodzi z najlepszych palarni kawy. Dużym atutem kaw rzemieślniczych jest także to, że można nimi eksperymentować i bawić się różnymi nutami smaków. Nie ma nic lepszego jak odkrywanie nowych aromatów.
Czym charakteryzują się kawy speciality?
Oryginalna kawa speciality jest największą gwarancją świeżego zbioru i świeżego wypalania. Surowe ziarna pochodzą zawsze z najświeższych zbiorów i co najważniejsze po wypaleniu w piecu błyskawicznie trafiają do klientów. Kawy speciality mogą pochwalić się czystym i wyjątkowym smakiem. Do największych zalet należy zaliczyć także dużą różnorodność. Ziarna pochodzą z wielu różnych regionów świata, dzięki czemu mogą pochwalić się swoim charakterystycznym smakiem i aromatem.
Jak wybrać dobrą kawę?
Na półkach sklepów z kawą można znaleźć wiele jej gatunków, dlatego też sporo osób może mieć duży problem, aby wybrać najlepszą. Aby wybrać porządną kawę w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia, metodę obróbki oraz stopień wypalenia. Aromat i smak kawy w dużej mierze zależy właśnie od warunków środowiskowych w których była ona uprawiana. Osoby, które cenią sobie aromaty orzechowe, karmelowe albo czekoladowe powinny postawić na kawy pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej. Jeżeli chodzi o nuty owocowe, to najlepszym wyborem są z kolei kawy z środkowej Afryki.
Olbrzymie znaczenie ma także sam sposób obrobienia kawy. Przy metodzie suchej uzyskuje się zdecydowanie bardziej słodkie napary. Jest to doskonała propozycja dla osób, które preferują gęstą kawę o dość intensywnym aromacie owocowym. Ziarna kawy, które obrobione są metodą mytą odznaczają się z kolei zdecydowanie wyższą kwasowością oraz niespotykaną czystością naparu. Wybierając kawę zwróćmy także uwagę na jej termin wypalenia. Zdecydowanie najlepsze będą te świeże, pochodzące wprost z palarni kawy.
Jakie przyrządy do parzenia kawy?
Wybranie porządnej kawy speciality to dopiero połowa drogi do sukcesu. Aby móc rozkoszować się swoim ulubionym trunkiem warto postawić także na odpowiednie akcesoria do parzenia kawy. Osoby, które chcą przygotować aromatyczną kawę w domu powinny postawić na żarnowy młynek, dzięki któremu zyska się pełną kontrolę nad grubością mielenia. Niestety tradycyjne młynki do kawy generują dużo pyłu, który przyczynia się oczywiście do nadekstrakcji. Kolejnym przydatnym przyrządem może okazać się drip, czyli charakterystyczny stożek o specjalnym kształcie z dodatkowym otworem u podstawy. W dużej mierze to właśnie dzięki niemu, można uzyskać pełną kontrolę nad poszczególnymi parametrami parzenia. Na samym końcu warto wspomnieć o specjalnych filtrach do dripa i o wadze baristycznej.