Wiadomości
- 22 sierpnia 2021
- wyświetleń: 1234
Kawa nie tylko do picia — poznaj najciekawsze pomysły na desery i dania wytrawne z kawą
Materiał partnera:
Kawa, ulubiony napój milionów ludzi na świecie, smakuje pysznie nie tylko w postaci tradycyjnej. Może być również składnikiem wielu z pozoru zaskakujących dań: deserów, lodów kawowych, wytrawnych dań na kolację czy nalewki z kawy. Ten powszechnie dostępny na całym świecie produkt ma szerokie zastosowanie w kuchni i poza nią. Zapoznaj się z kilkoma przepisami z kawą w roli głównej!
Poniższe propozycje to tylko część możliwości, jakie w kuchni daje nam dobrej jakości kawa np. Bialetti. Okazuje się bowiem, że kawiarka może służyć nam nie tylko do porannego rozruchu przed pracą, ale pomóc w przygotowaniu muffinek kawowych na podwieczorek, ciasta z kawą na spotkanie ze znajomymi czy żeberek w kawie na niedzielny obiad. A zatem... do dzieła!
Słodkie i kawowe desery
Zapytajmy przeciętnego Polaka o pierwszy deser, który można stworzyć przy użyciu kawy. Z wielkim prawdopodobieństwem usłyszymy: tiramisu. Ten włoski deser to klasyk wśród deserów kawowych. Składa się z kilku warstw biszkoptów nasączonych bardzo mocnym espresso, przełożonych kremem z serka mascarpone i posypanych czekoladą. Do jego przyrządzenia przyda się kawiarka Bialetti.
Kawa jak pianka na zimno - lody z kawą
Innym klasykiem deserowym są oczywiście lody kawowe - bardzo aromatyczne i rozpieszczające podniebienia nawet najbardziej zdeklarowanych fit-maniaków. Podczas letnich upałów żaden smakosz kawy się bez nich nie obejdzie. Możemy je łatwo je zrobić sami: wystarczy kawa, np. Bialetti, śmietanka, mleko, ewentualnie likier kawowy. Wszystkie składniki, dobrze schłodzone, miksujemy ze sobą na puszystą pianę, przekładamy do pojemnika i zamrażamy.
Kawowe muffinki
Wielbiciele wypieków również mogą spać spokojnie - pyszną propozycją dla nich są muffinki kawowe, zarówno w wersji espresso (nieco intensywniejszej), jak i cappuccino. Do ich przygotowania warto zaopatrzyć się nie tylko w kawiarkę, ale również młynek do kawy Bialetti, ponieważ będziemy potrzebowali świeżo zmielonej kawy do espresso. Pozostałe składniki muffinek to: mąka, cukier, olej, proszek do pieczenia, mleko, jajka i ewentualnie orzechy lub migdały do posypania babeczek. W sieci znajdziemy dokładne przepisy na ten prosty i smaczny deser, podobnie jak na inne ciasta z kawą.
Coś na ząb - kurczak z kawą
Oczywiście nie każdy przepada za słodyczami. Jak zatem zaskoczyć domowników i gości, podając im obiad, którego jednym z kluczowych składników jest kawa? Kurczak w kawowej marynacie to jedna z nieoczywistych propozycji. Pieczony bez tłuszczu kurczak to potrawa, która powinna spodobać się osobom dbającym o linię i niecodzienne smaki.
Dzień wcześniej moczymy posolone i popieprzone udka z kurczaka w mocnym espresso przez kilka godzin. Po tym wkładamy wraz z marynatą do piekarnika i pieczemy do miękkości. Na koniec możemy dodać gałązkę rozmarynu a sos złagodzić śmietaną.
Dania obiadowe - żeberka w kawie
Inną ciekawą propozycją na obiad lub kolację mogą być żeberka w kawie. Do ich przygotowania również potrzebna jest zaparzona w kawiarce Bialetti mocna i aromatyczna kawa, która stanowi podstawę marynaty, do której dodajemy również keczup, sos Worcestershire, ocet winny lub wino, troszkę cukru i startą cebulę. Pokrojone w paseczki żeberka (dobrze byłoby, żeby nie były tłuste) smarujemy marynatą i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 1,5 godziny. Otrzymujemy mięciutkie i aromatyczne danie, które z pewnością zaskoczy wszystkich biesiadników.
Coś mocniejszego - trunki kawowe
Po solidnym obiedzie i deserze możemy spokojnie się zrelaksować w gronie rodziny i znajomych za pomocą kieliszka czegoś mocniejszego. Są tacy, którzy robią nalewki prawie ze wszystkiego. Dlaczego więc nie z kawy? Nalewka z kawy to bardzo ciekawa propozycja dla smakoszy alkoholu, tym bardziej, że można ją robić cały rok - w końcu kawa Bialetti jest dostępna zawsze.
Do jej wykonania potrzebujemy ziaren dobrej kawy, spirytus, wodę oraz cukier. Zagotowujemy wodę z cukrem i pozostawiamy do ostygnięcia. Do słoika wsypujemy ziarna kawy. Ważne są proporcje - na 500 ml spirytusu wlewamy dodajemy 140 g ziaren. Zalewamy je wodą z cukrem i spirytusem, zakręcamy słoik i odstawiamy na około miesiąc. Gdy kolor nalewki będzie już pięknie złotobrązowy, przecedzamy ją i zlewamy do butelki. Smakuje naprawdę wybornie!
Oprócz nalewki godny polecenia może być likier kawowy, przygotowany na bazie zaparzonej kawy, mleka zagęszczonego, cukru i spirytusu.
Jak mogliśmy się przekonać, kawa to produkt bardzo wszechstronny i uniwersalny, a jej wielbiciele nie muszą ograniczać się wyłącznie do picia w klasyczny sposób. Istnieje wiele sposobów, również nieoczywistych, ale interesujących, na wykorzystanie kawy w kuchni. Na portalach kulinarnych znajdziemy wiele innych przepisów z użyciem kawy - sałatki, potrawy z ryb i warzyw. W zasadzie ogranicza nas tylko wyobraźnia.