Wiadomości
- 29 września 2021
- wyświetleń: 1177
Dlaczego materiał w przypadku patelni, jest tak ważny?
Materiał partnera:
Wykorzystanie odpowiedniej patelni do przygotowania przepisu to nie tak tajna broń wielu odnoszących sukcesy kucharzy. Można nawet powiedzieć, że żadna kuchnia nie jest kompletna bez inteligentnego doboru wysokiej jakości patelni z różnych materiałów.
Patelnia ze stali nierdzewnej
Stosując tę samą logikę w odwrotnej kolejności, szybko zdasz sobie sprawę, że możesz również użyć niewłaściwej patelni dla danego składnika. Błędny wybór materiału w tym zakresie może prowadzić do katastrofy - nie wspominając o całkowitej frustracji (a co gorsza: niezaspokojonych zachciankach gastronomicznych!).
Dzisiaj przeprowadzimy Cię przez tajniki najpopularniejszych rodzajów patelni. Ponieważ kiedy już wiesz, jak używać każdego rodzaju tego naczynia (i dlaczego), staniesz się lepszym kucharzem w zasadzie od razu.
Patelnia ze stali nierdzewnej jest idealna do smażenia w wysokich temperaturach. Specjalna powierzchnia jest wyjątkowo higieniczna i neutralna w smaku.
Do smażenia na patelni ze stali nierdzewnej można używać większości rodzajów oleju roślinnego, oliwy z oliwek lub oleju arachidowego. Jeśli przeważnie stosujesz tą drugą, unikaj stosowania odmian tłoczonych na zimno, ponieważ nie są one termostabilne.
Patelnia żeliwna
Emaliowane patelnie żeliwne są od wewnątrz wyłożone czarną emalią, która pomaga uwydatnić naturalny aromat potraw podczas gotowania. Ten rodzaj patelni idealnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, promując intensywny aromat pieczeni w różnego rodzaju potrawach.
Podobnie jak w przypadku patelni ze stali nierdzewnej, zaleca się stosowanie oleju arachidowego, oliwy z oliwek lub olejów roślinnych, takich jak słonecznikowy.
Patelnia nieprzywierająca
Patelnia nieprzywierająca najlepiej nadaje się do smażenia na średnim ogniu, a dokładniej potraw, które łatwo się przyklejają, takich jak jajka lub ryby.
Do smażenia na patelni nieprzywierającej używaj oleju rzepakowego, masła klarowanego lub tłuszczów uwodornionych! Niektóre oleje mogą się palić nawet w niskich temperaturach i dlatego nie nadają się do powlekanych patelni. W rzeczywistości nie musisz używać tyle oleju na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, jak na patelni ze stali nierdzewnej lub żeliwa.
Patelnia z powłoką ceramiczną
Jeśli na pierwszym miejscu stawiasz zdrowe gotowanie, doskonałym wyborem będzie patelnia z powłoką ceramiczną — idealna do niezbyt tłustego i delikatnego smażenia.
Podobnie jak w przypadku patelni zapobiegającej przywieraniu, do smażenia na patelni z powłoką ceramiczną najlepiej używać oleju rzepakowego, masła klarowanego lub tłuszczów uwodornionych. Podgrzej wybrany tłuszcz przez minutę przed włożeniem jedzenia na patelnię.
Podsumowanie
W zależności od wykorzystanego w produkcji materiału patelnię należy inaczej użytkować. Różne modele bowiem będą nadawać się do oddzielnych produktów spożywczych i przepisów. Warto mieć to na uwadze przy kompletowaniu własnych naczyń kuchennych, ponieważ to pozwoli na stworzenie wszechstronnej i funkcjonalnej przestrzeni do przygotowywania posiłków.