Wiadomości

  • 2 stycznia 2022
  • wyświetleń: 1704

Jak przygotować domowy popcorn?

Materiał partnera:

Amerykańskie przysmaki cieszą się ogromną popularnością i zajmują ważne miejsce w polskich domach. Domowy popcorn lub nachosy to idealny pomysł na przekąskę do wieczornego filmu, czy na domówkę w gronie przyjaciół. Jak zrobić popcorn?

Źródło: unsplash.com


Amerykańskimi przekąskami delektujemy się najczęściej w kinie. Popcorn i nachosy to już standard podczas seansu filmowego. Jednak wystarczą przekąski, sos serowy do nachos i w kilka chwil można wyczarować amerykańską ucztę we własnym domu. Warto też przygotować prażoną kukurydzę, co jest bardzo proste i zawsze się udaje. Wtedy nawet przed telewizorem możemy poczuć się jak w kinie.

Amerykańskie przekąski na wyciągnięcie ręki



Amerykańskie przekąski można łatwo przygotować we własnym domu i nie jest potrzebna podróż do Stanów Zjednoczonych, aby się nimi delektować. Największą popularnością cieszą się oczywiście prażone ziarna kukurydzy, znane jako popcorn. Przygotowanie go w domu jest proste bardzo i tanie, dzięki czemu możemy mieć przekąskę jak w kinie, bez wychodzenia z domu. Również nachosy, które możemy podać z sosem serowym, salsa, czy guacamole zadomowiły się już u nas na dobre. Jednak popularnością cieszą się nie tylko słone przekąski, ale też amerykańskie słodycze, takie jak ciastka, żelki, gumy czy płatki śniadaniowe.

Jak przygotować domowy popcorn?



Do przygotowania popcornu nie potrzeba wielu produktów ani umiejętności. Bez problemu zrobisz popcorn w domu, zaledwie w kilka chwil. Popcorn przygotowany samodzielnie ma tę zaletę, że kontrolujesz jakość składników i możesz wybrać takie dodatki, jakie najbardziej lubisz. Możesz przygotować popcorn karmelowy, serowy, czy na ostro. Jak przygotować przekąskę z ziaren kukurydzy? Do wysokiego garnka wlej niewielką ilość oleju. Sprawdzi się tutaj olej rzepakowy, olej kokosowy czy masło klarowane. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć kukurydzę i przykryj garnek pokrywką. Jeśli tłuszcz rozgrzewał się na dużym ogniu, zmniejsz ogień na średni i czekaj, aż ziarna się uprażą. Trwa to zwykle około 3 minut. W tym czasie należy kilkakrotnie potrząsnąć garnkiem, aby ziarna się nie przypaliły. Podczas prażenia ziarna kukurydzy będą strzelać bardzo intensywnie. Gdy zauważysz, że przerwy pomiędzy strzelającymi ziarnami są coraz większe, oznacza to, że domowy popcorn jest już gotowy. Wtedy przesyp popcorn do dużej miski i posyp solą. Jeśli lubisz serowy popcorn, możesz użyć płatków drożdżowych, które posmakują nie tylko weganom. Jeśli natomiast wolisz ostrzejszą wersję, dodaj pieprz cayenne w niewielkiej ilości.