Wiadomości
- 24 stycznia 2022
- wyświetleń: 2052
Biała kiełbasa pieczona czy gotowana? Najlepsze sposoby przygotowania białej kiełbasy
Materiał partnera:
Przepisy na białą kiełbasę są różne. Możemy ją smażyć, piec lub gotować - samą albo z dodatkami. Jakie są najlepsze sposoby przygotowania białej kiełbasy? Sprawdź, co polecają kulinarni mistrzowie z Zakładów Przetwórstwa Mięsnego Hańderek.
Sposób na białą kiełbasę
O białej kiełbasie najczęściej przypominamy sobie, gdy nadchodzi Wielkanoc. Niesłusznie! Warto sięgać po nią przez cały rok i przyrządzać ją na wiele sposobów. Za każdym razem może smakować inaczej - jako przekąska lub jeden z elementów niebanalnego dania głównego. Nieważne, na jaki przepis na białą kiełbasę się zdecydujemy, najpierw musimy zadbać o wybór dobrego mięsa. Najwyższą jakość ma np. kiełbasa od Hańderka, idealnie doprawiona, soczysta i aromatyczna. A oto pomysły na jej przyrządzenie.
Jak przygotować białą kiełbasę?
- BIAŁA KIEŁBASA PARZONA
Czy wiesz, że białej kiełbasy się nie gotuje? Powinna być parzona, bo tylko dzięki tej odpowiedniej obróbce termicznej zachowuje swoją soczystość, nie przesusza się i nie pęka. Parzona biała kiełbasa nie jest trudna w przygotowaniu. Wystarczy zagotować zimną wodę z dodatkiem 2 ząbków czosnku w łupinie, łyżeczką soli, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym, a następnie włożyć do niej białą kiełbasę i... wyłączyć palnik. Kiełbasę należy parzyć pod przykryciem przez 20 minuty - tyle wystarczy, aby była soczysta i pyszna.
- BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA
Warto spróbować też białej kiełbasy w wersji pieczonej. Przed włożeniem do piekarnika trzeba ją tylko odpowiednio zamarynować. Podstawowy przepis na pieczoną białą kiełbasę mówi, aby zalać ją marynatą z pół szklanki oliwy, 2 łyżek sosu sojowego, łyżeczki musztardy i łyżeczki miodu z dodatkiem 4 ząbków czosnku, świeżo zmielonego pieprzu i 2 pokrojonych w piórka cebul. Taka ilość marynaty wystarczy na kilogram białej kiełbasy, którą po zamarynowaniu (najlepiej trzymać ją w przyprawach całą noc) należy wyjąć z zalewy i piec przez 1,5 godziny w nagrzanym do 170°C piekarniku.
- BIAŁA KIEŁBASA SMAŻONA
Najprostszy sposób na białą kiełbasę to jej smażenie. Przepis jest prosty. Potrzebna jest biała kiełbasa parzona (jeśli mamy surową, warto ją sparzyć wcześniej we wrzątku). Kiełbasę smażymy w całości na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia - z obu stron. Pod koniec smażenia solimy i obsypujemy obficie roztartym w dłoniach, aromatycznym majerankiem. Smażona biała kiełbasa najlepiej smakuje z musztardą lub chrzanem, jako dodatek do ziemniaków z wody albo po prostu z kromką wiejskiego chleba.
Hańderek, producent wędlin, kiełbas i mięs, poleca także inne przepisy na dania z wykorzystaniem białej kiełbasy np. klopsiki z białej kiełbasy, białą kiełbasę pieczoną w kapuście kiszonej czy staropolski żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Inspiracji na obiady szukaj na kulinarnym blogu marki.