Wiadomości
- 23 grudnia 2022
- wyświetleń: 1359
Kurkuma - doskonała przyprawa, która ma w sobie właściwości zdrowotne
Materiał partnera:
Na całym świecie spotykamy tysiące różnych przypraw, niektóre z nich nie robią na nas wrażenia, inne przyjmują się w naszej kuchni, jeszcze inne cenione są ze względu na właściwości zdrowotne. Do tych, które łączą w sobie ciekawy smak i cenne właściwości zaliczyć można kurkumę. Warto poznać ją nieco bliżej, ponieważ może dodać smaku, zmienić kolor potrawy, a jednocześnie zapewni pozytywny wpływ na organizm.
Kurkuma - pochodzenie wyjątkowej przyprawy
Kurkuma to tak naprawdę bylina, której kłącze jest podobne do imbiru, należy do tej samej rodziny, niekiedy nazywana także imbirem żółtym. Przyprawa powstaje z rośliny określanej jako ostryż długi. W kuchni ta roślina ma szerokie zastosowanie. W wysuszonej i sproszkowanej postaci może być dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej. Warto jednak poznać ta roślinę nieco bliżej także ze względu na właściwości zdrowotne, które w sobie kryje.
Jakie właściwości zdrowotne ma kurkuma?
Tak jak wskazano kurkuma nadaje korzenny smak potrawom, do których będzie oddana. Jednak to co się za nią kryje to także cenne właściwości zdrowotne, którym również możemy się przyjrzeć. Kluczowym składnikiem rośliny jest barwnik, który nadaje jej pomarańczowy kolor - kurkumina. To jednocześnie silny przeciwutleniacz, dlatego będzie wykazywał działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Z tego względu staje się istotnym wsparciem w walce ze stanami zapalnymi w organizmie.
Kurkuma to także składnik określany jako tumeron, który wpływa pozytywnie na namnażanie komórek mózgowych. Dzięki stosowaniu kurkumy można więc osiągnąć pozytywne działać na mózg, poprawiać pamięć. W przypadku osób starszych będzie to sposób na zapobieganie demencji.
Dzięki stosowaniu kurkumy można także osiągnąć silne działanie rozkurczające i antybakteryjnej, dlatego będzie to dobre rozwiązanie dla tych, którzy mają problemy z trawieniem oraz zmagają się z wrzodami. Łagodzące działanie kurkumy w tej sytuacji może mieć również istotny wpływ na nasz organizm i warto je wykorzystać.
Kurkuma na problemy z cukrzycą
Cenną właściwością kurkumy będzie również jej wsparcie dla osób walczących z cukrzycą. Kurkuma bowiem wpływa pozytywnie na pracę trzustki. Jeśli ktoś ma dysfunkcję tego narządu to stosowanie kurkumy będzie dobrym wyborem, ponieważ będzie ona wspomagać pracę trzustki i dzięki temu łatwiej będzie kontrolować chorobę cukrzycową. Kurkuma może być także dobrym sposobem na problemy z dysfunkcjami wątroby.
Kiedy warto się zdecydować na kurkumę?
Tak jak powyżej wskazano kurkuma kryje w sobie wiele cennych właściwości i jest rośliną, którą warto wybierać, ponieważ jej liczne właściwości będą miały pozytywny wpływ na organizm. Warto po nią sięgać między innymi również przy chorobach nowotworowych, ponieważ w składzie znajdują się cenne polifenole. którego działanie przeciwutleniające może chronić przed rozwojem i namnażaniem komórek rakowych. Kurkuma sprawdzi się więc jako przyprawa stosowana profilaktycznie, tak by unikać rozwoju stanów zapalnych w organizmie i zmniejszyć ryzyko nowotworu.