Wiadomości

  • 20 lutego 2023
  • wyświetleń: 1482

Jak zmienia się zapotrzebowanie kaloryczne w zależności od wieku?

Materiał partnera:

Organizm człowieka nieustannie się zmienia, a razem z nim wymagania związane z dietą. Zalecenia dotyczące ilości dostarczanej energii są różne dla dzieci, osób dorosłych i starszych. Zapotrzebowanie kaloryczne jest tak zróżnicowane ze względu na wiek, ponieważ z biegiem lat dochodzi do zmniejszenia tempa metabolizmu, a dodatkowo tak jak w przypadku seniorów zmniejsza się aktywność fizyczna.

zapotrzebowanie kaloryczne


Od czego zależy zapotrzebowanie kaloryczne?



Na ilość kilokalorii, które powinny zostać dostarczone do organizmu składa się wiele elementów. W obliczeniu zapotrzebowania kalorycznego może pomóc dietetyk wykorzystując do tego swoją wiedzę, wzory na podstawową i całkowitą przemianę materii lub analizator składu ciała. Uzyskane wyniki są dla dietetyka bardzo ważne przy tworzeniu jadłospisów. Istnieją również kalkulatory z których można skorzystać i samodzielnie obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Elementy istotne dla zapotrzebowania kalorycznego to: płeć, masa ciała, wzrost, wiek, aktywność fizyczna, ciąża, karmienie piersią, czynniki endokrynologiczne i przyjmowane leki.

Zapotrzebowanie kaloryczne u dzieci i nastolatków



W okresie wzrastania należy zapewnić dziecku dobrze zbilansowane posiłki, które powinny być podawane w regularnych odstępach czasu, a przede wszystkim spełniać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.

Zgodnie z najnowszymi normami żywienia zapotrzebowanie dla dzieci i nastolatków zmienia się następująco w zależności od wieku i masy ciała:

  • Niemowlęta do 6 miesięcy bez podziału na płeć powinny spożywać 550 kcal, a od 7 do 11-tego miesiąca podaż zwiększa się do 700 kcal (również bez podziału na płeć).
  • Po okresie niemowlęcym dzieci w wieku 1-3 lat powinny dostarczać 1000 kcal, w wieku 4-6 lat 1400 kcal. Dla dzieci w wieku od 7 do 9 lat podczas obliczania zapotrzebowania kalorycznego należy uwzględnić aktywność fizyczną i wynosi ono wówczas od 1550 kcal do 2100 kcal.


Od 10-tego roku życia w zaleceniach rozpoczyna się podział na płeć i w każdym przypadku należy również uwzględnić aktywność fizyczną i masę ciała.

Zgodnie z tym założeniem zapotrzebowanie dla dziewczynek prezentuje się następująco:

  • Dziewczynki w wieku od 10 do 12 lat powinny dostarczać od 1800 do 2450 kcal,
  • Dziewczynki w wieku od 13 do 15 lat powinny dostarczać od 2100 do 2800 kcal,
  • Dziewczynki w wieku od 16 do 18 lat powinny dostarczać od 2150 kcal do 2850 kcal.


W przypadku chłopców:

  • Chłopcy w wieku od 10 do 12 lat powinni dostarczać od 2050 do 2700 kcal,
  • Chłopcy w wieku od 13 do 15 lat powinni dostarczać od 2600 do 3450 kcal,
  • Chłopcy w wieku od 16 do 18 lat powinni dostarczać od 3000 kcal do 4000 kcal.


dziecko


Zapotrzebowanie kaloryczne u dorosłych



Ilość kalorii, które powinny spożywać osoby dorosłe jest również ściśle związana z masą ciała, płcią i aktywnością fizyczną.

Dla prawidłowej masy ciała i umiarkowanej aktywności uśrednione wartości kaloryczne wynoszą:

  • Kobiety w wieku od 19 do 30 lat: 2050 kcal,
  • Kobiety w wieku od 31 do 50 lat: 1900 kcal,
  • Kobiety w wieku od 51 do 65 lat: 1800 kcal.


W przypadku mężczyzn:

  • Mężczyźni w wieku od 19 do 30 lat: 2550 kcal,
  • Mężczyźni w wieku od 31 do 50 lat: 2400 kcal,
  • Mężczyźni w wieku od 51 do 65 lat: 2300 kcal.


Zapotrzebowanie kaloryczne u osób starszych



Osoby starsze borykają się z wieloma problemami zdrowotnymi, a jednym z nich jest ryzyko osteoporozy, postępująca utrata masy mięśniowej i zmniejszony apetyt. W tym okresie, jeżeli masa ciała jest prawidłowa nie należy zmniejszać zapotrzebowania kalorycznego, a przede wszystkim dostarczyć pełnowartościowe białko i wapń.

Średnia podaż energii u kobiet w wieku od 66 do 75 lat przy niskiej aktywności fizycznej powinna wynosić 1750 kcal, a w przypadku mężczyzn 1900 kcal. Powyżej 75 roku życia kobiety powinny dostarczać średnio 1700 kcal, a mężczyźni 1800. Przestawione wartości są uśrednione, ale przy indywidualnym obliczaniu zapotrzebowania kluczowym jest uwzględnienie masy ciała, dokładnego wieku, płci i aktywności fizycznej.

Zapotrzebowanie kaloryczne w czasie ciąży



Zbilansowana dieta kobiety ciężarnej wpływa na prawidłowy przebieg ciąży, zdrowie matki i dziecka, a także zapewnia prawidłowe przyrosty masy ciała. W związku z tym zgodnie z zaleceniami należy zwiększyć dzienną podaż kalorii w następujący sposób:

  • 1 trymestr: + 85 kcal,
  • 2 trymetr: + 285 kcal,
  • 3 trymestr: + 475 kcal.


Kobiety karmiące piersią również powinny zwiększyć kaloryczność diety o 505 kcal do szóstego miesiąca karmienia.

Swoje zapotrzebowanie kaloryczne możesz obliczyć korzystając z kalkulatorów: https://kcalmar.com/dietetyk/kalkulatory/