![[WIDEO, FOTO] Sławomir Mentzen w Czechowicach-Dziedzicach. To finisz jego kampanii](https://img.czecho.pl/ib/682ab5f3813178a1ad80d291a805b99f/12/2025/05/menzten_5957.jpeg)
Wiadomości
- 15 marca 2023
- wyświetleń: 2492
Hydroizolacja kuchni - jak odpowiednio ją wykonać?
Materiał partnera:
Wiele osób uważa, że aby odpowiednio zabezpieczyć kuchnię przed zawilgoceniem, wystarczy jedynie warstwa płytek ceramicznych. Niestety ten tok myślenia nie jest prawidłowy. To pomieszczenie, które jest stale narażone na działanie wody i wilgoci, dlatego, żeby w nienaruszonym stanie służyło nam przez lata, konieczna jest prawidłowa hydroizolacja kuchni. Podpowiadamy, jak ja przeprowadzić w poniższym artykule!

Dlaczego trzeba zabezpieczyć kuchnię przed wilgocią?
Odpowiednia wentylacja pomieszczenia oraz wysokiej jakości okładzina jest kluczowa, aby odpowiednio zabezpieczyć kuchnię przed zawilgoceniem. Niestety żadne z tych rozwiązań nie zagwarantuje całkowitej ochrony ścian. Płytki ceramiczne są odporne na wilgoć, jednak powstająca podczas gotowania woda, skrapla się i przenika przez spoiny między nimi. Co prawda, jednorazowe zawilgocenie nie spowoduje większych szkód, jednak trzeba pamiętać o tym, że kuchnia jest narażona na intensywne użytkowanie każdego dnia. Długotrwałe działanie wilgoci może doprowadzić do powstawania nieestetycznych i zagrażających zdrowiu wykwitów, a także odspajania płytek, dlatego niezbędna jest hydroizolacja kuchni.
Jakich produktów użyć do hydroizolacji?
Popularnym rozwiązaniem są gotowe preparaty, za pomocą których można wykonać trwałe, elastyczne i wodoszczelne uszczelnienia podpłytkowe. Przykładem takiego produktu jest FOLMIX IN marki JURGA. To jednokomponentowa półpłynna folia pod okładziny ceramiczne, charakteryzująca się dużą przyczepnością i zwartą konsystencją. Jest przeznaczona do powierzchni narażonych na zawilgocenie lub czasowy kontakt z wodą. Posiada również właściwości tiksotropowe, jest ekologiczna i bezpieczna dla użytkownika, ponieważ nie ma w swoim składzie rozpuszczalników. Środki tego typu są bezproblemowe w aplikacji i gotowe do użycia. Z tego powodu z ich wykorzystaniem można przeprowadzić hydroizolację samodzielnie, bez pomocy fachowców.
Jak przeprowadzić hydroizolację?
Folia w płynie powinna zostać przed użyciem dokładnie wymieszana. Ważną kwestią jest też przygotowanie podłoża - trzeba zatroszczyć się o to, aby było czyste, suche, wyrównane i stabilne. Powierzchnie chłonne należy dodatkowo zagruntować preparatami głęboko penetrującymi. W narożnikach oraz przy przejściach ciągów hydraulicznych warto użyć również specjalne narożniki, mankiety oraz taśmę uszczelniającą. Po przygotowaniu nawierzchni można przejść do aplikacji folii. Za pomocą pędzla nanosimy minimum dwie warstwy (drugą po wyschnięciu pierwszej). Świeżą hydroizolację należy chronić przed działaniem wilgoci aż do pełnego utwardzenia, a ostateczną warstwę zabezpieczyć okładziną ceramiczną.
Prawidłowo wykonana hydroizolacja tylko zapobiega przenikaniu wody przez fugi płytek, ale również zabezpiecza pomieszczenia sąsiadujące z kuchnią. Praca z hydroizolacją jest łatwa i skuteczna, dlatego bez trudu można wykonać ją samodzielnie i zapewnić kuchni trwałą ochronę przed wilgocią i wodą.