Wiadomości
- 25 kwietnia 2023
- wyświetleń: 1554
5 rzeczy, które musisz wiedzieć o makaronie konjac: Przeczytaj, zanim kupisz!
Materiał partnera:
Makaron konjac to jedna z najmodniejszych przekąsek w świecie zdrowego odżywiania. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnego makaronu, który ma niską wartość odżywczą i wysoką zawartość węglowodanów, może okazać się idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Jednak zanim zaczniesz dodawać go do swojej diety, istnieją pewne rzeczy, o których warto wiedzieć. W tym artykule przedstawimy cztery kluczowe informacje na jego temat, które musisz poznać, zanim trafi na Twój stół.
Czym konjac różni się od innych makaronów?
Makaron konjac różni się od innych makaronów przede wszystkim składem i konsystencją. W przeciwieństwie do tradycyjnych produktów, które są wyrabiane z mąki pszennej, powstaje z korzenia rośliny o nazwie Amorphophallus konjac, co sprawia, że jest on niskokaloryczny, bogaty w błonnik pokarmowy i wolny od glutenu. Czasem znajdziesz go również pod nazwą shirataki. Do kupienia na przykład na tej stronie: https://fitorsweet.pl/Ryze,-kasze,-makarony/Makarony/Bezglutenowy/Do-spaghetti/Makaron-konjac-spaghetti-bezglutenowy-BIO-385-g---Better-Than-Foods.
Jego konsystencja jest gładka i żelowa, co sprawia, że jest niezwykle sycący. Smak makaronu konjac jest delikatny i neutralny, co czyni z niego idealne tło dla różnych sosów i dodatków smakowych. Niektórzy smakosze zwracają uwagę na jego nietypowy, lekko rybny zapach, jednak ten z łatwością zamaskować możesz sosem lub innymi dodatkami - nie jest on szczególnie uciążliwy.
Kto powinien rozważyć dołączenie makaronu konjac do diety?
Po pierwsze: osoby na diecie, które dążą do spożycia mniejszej ilości kalorii. Poza tym konjac może okazać się zbawieniem dla osób chorujących na celiakię lub eliminujących gluten ze swojego jadłospisu. Powinni zainteresować się nim również miłośnicy kuchni świata, którzy lubią próbować nowych rzeczy. Co więcej, istnieją przesłanki naukowe świadczące o tym, że konjac sprzyja dobrostanowi osób z chorobami krążenia oraz może zapobiegać powstawaniu cukrzycy typu 2.
Makaron spaghetti bezglutenowy konjac sprawdza się doskonale w przepisach na lunch do pracy. Zapewnia uczucie sytości na wiele godzin, dzięki czemu rzadziej sięgasz po batoniki i inne słodkie przekąski.
Czy makaron konjac może zastąpić węglowodany w Twojej diecie?
Zastąpienie tradycyjnego makaronu węglowodanami przez makaron konjac nie jest tak proste, jak się wydaje. Zawiera on bowiem bardzo mało kalorii, ale za to ma bardzo dużo błonnika, co oznacza, że nie można całkowicie zastąpić nim węglowodanów w jadłospisie. Po pierwsze dlatego, że Twój organizm potrzebuje energii do prawidłowego funkcjonowania, a pod drugie, ponieważ zbyt wysoka podaż błonnika może niekorzystna dla układu pokarmowego. Jak więc używać go w zgodzie z rozsądkiem? Dowiedz się, czytając dalej.
Kiedy makaron konjac będzie Twoim sprzymierzeńcem?
Jak więc korzystać z makaronu konjac, aby służył w Twojej diecie? Przede wszystkim z umiarem; dzięki temu, że produkt ten ma bardzo mało kalorii, możesz zastąpić nim dodatek do posiłku (np. do obiadu) lub dodać do sałatki zamiast zwykłego makaronu. W ten sposób nie tylko zwiększysz ilość włókna pokarmowego w diecie, ale też dokonasz skuteczniejszej redukcji zbędnych kilogramów.
Pozostaje więc pytanie: czy konjac można jeść codziennie? Tak, aczkolwiek musisz pamiętać, aby pić dużo płynów oraz nie przekraczać dawki 40 gramów błonnika na dzień.
Jak smacznie przygotować konjac?
Najpopularniejsze sposoby na sprytne wykorzystanie makaronu (konjac typu noodle spaghetti) bezglutenowego w diecie to usmażenie go z warzywami w stylu stir-fry, podanie go z ulubionym sosem lub zupą, przyprawienie za pomocą pesto lub dodanie do ulubionej sałatki! Ze względu na neutralny smak, produkt ten stwarza mnóstwo możliwości przyprawienia - tak jak lubisz!
Makaron konjac to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makaronu, która może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Warto jednak pamiętać, że nie może on całkowicie zastąpić węglowodanów w diecie, a jego spożywanie powinno być umiarkowane. Dzięki swojej unikalnej konsystencji i neutralnemu smakowi może stać się Twoim ulubionym dodatkiem do diety. Warto spróbować go w różnych przepisach, aby odkryć najlepszy dla siebie. Polecamy w szczególności produkty marki Better Than Foods!