Wiadomości

  • 26 maja 2023
  • wyświetleń: 558

Czy opakowania spożywcze mogą być szkodliwe dla zdrowia?

Materiał partnera:

Czy opakowanie do żywności może mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumentów? Niestety tak. Nie wszystkie rodzaje plastiku mogą mieć bezpośredni kontakt z artykułami spożywczymi. Niektóre tworzywa sztuczne mogą bowiem wchodzić w reakcje z żywnością. Sprawdź, jakich materiałów należy unikać, a które wybierać.

4 materiały, które nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z żywnością



Bisfenol A (BPA) - organiczny związek chemiczny z grupy fenoli. Nie powinien być dodawany do opakowań spożywczych, ponieważ może w negatywny sposób wpływać na zdrowie człowieka - przede wszystkim na zaburzenia gospodarki hormonalnej.

Ftalany (inaczej sole kwasu ftalowego) - związki chemiczne stosowane w celu zwiększenia elastyczności niektórych tworzyw sztucznych. Ftalany można znaleźć w niektórych opakowaniach do żywności. Podobnie jak BPA mogą negatywnie wpływać na gospodarkę hormonalną.

Polichlorek winylu (PVC) - polimer syntetyczny, który znajduje zastosowanie w branży budowlanej, medycznej i elektrotechnicznej. Niestety można go znaleźć także w folii do pakowania żywności. Zawiera substancje chemiczne o działaniu mutagennym, uznawane za szkodliwe. Może przenikać do żywności, zwłaszcza pod wpływem wysokiej temperatury.

Aluminium (inaczej glin) - pierwiastek chemiczny, który w wysokim stężeniu może być toksyczny dla człowieka i powodować zatrucie. Glin jest wykorzystywany m.in. do produkcji folii aluminiowej.

Jak wybrać bezpieczne opakowanie do żywności?



Skoro w plastikowych opakowaniach można znaleźć szkodliwe dla zdrowia substancje, to czy należy zupełnie zrezygnować z produkcji pojemników z tworzywa sztucznego? Nie!

Na rynku można znaleźć plastikowe opakowania do żywności wykonane z materiałów uznawanych za bezpieczne dla człowieka. Należą do nich:

  • polipropylen (PP),
  • polietylen o wysokiej gęstości (HDPE),
  • polietylen o niskiej gęstości (LDPE).


Tego typu opakowania można znaleźć na stronie https://stark.pl/opakowania-spozywcze/

Te trzy materiały są fizjologicznie obojętne. To znaczy, że w badaniach nie stwierdzono, aby wydzielały szkodliwe dla człowieka substancje. W związku z tym mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Są wykorzystywane do produkcji m.in. opakowań do nabiału czy kuwet do lodów. Opakowania termoformowane producenta Stark Partner są popularne także w branży cateringowej.

Odpowiedzialny producent opakowań korzysta wyłącznie z certyfikowanych materiałów. Warto pamiętać, że prawo chroni konsumentów. Pojemniki do żywności muszą spełnić rygorystyczne wymogi przepisów krajowych i unijnych, zanim trafią na rynek. Do ich produkcji nie można wykorzystywać materiałów, które mogłyby negatywnie wpływać na zdrowie, a także zmieniać właściwości czy cechy organoleptyczne artykułów spożywczych. Za wprowadzenie na rynek opakowań, które nie spełniają podstawowych wymagań dotyczących jakości materiałów przeznaczonych do pakowania żywności, producentowi mogą grozić wysokie kary finansowe. Konieczność wycofania produktów z obrotu może z kolei powodować poważne straty wizerunkowe.