Wiadomości
- 18 sierpnia 2023
- wyświetleń: 593
Zdrowe zamienniki słodkich napojów - syropy owocowe jako alternatywa
Materiał partnera:
Syropy owocowe, dodawane do wody lub herbaty, mogą być doskonałym zamiennikiem niezdrowych, słodkich napojów. Muszą jednak spełnić kilka ważnych warunków - zawierać jak najwięcej owoców, jak najmniej cukru i żadnych dodatkowych substancji chemicznych. Wyjaśniamy, jak wybrać najlepszy syrop owocowy.
Dobry syrop owocowy, czyli jaki?
Pamiętajmy o tym, że nie wszystkie dostępne na rynku syropy owocowe będą zdrowym zamiennikiem popularnych słodkich napojów. Dbając o dobrostan naszego organizmu, wybierajmy tylko najlepsze jakościowo produkty. Czym charakteryzuje się dobry syrop owocowy?
- Nie powstał z koncentratu, tylko z prawdziwych owoców (im większa ich zawartość, tym lepiej);
- Zawiera jak najmniejszą ilość cukru - jeśli cukier jest wymieniony jako pierwszy na etykiecie, oznacza to, że jest go więcej niż owoców;
- Nie zawiera konserwantów, aromatów smakowych i zapachowych;
- Nie zawiera innych substancji chemicznych.
Jak często można pić syrop owocowy?
Słodki syrop do wody jest jednym z ulubionych napojów dzieci i może stanowić dobrą alternatywę np. dla napojów gazowanych. Jeśli zawiera mało cukru, można sięgać po niego codziennie. Syrop owocowy z malin czy pigwy będzie także świetnym dodatkiem do herbaty.
Syropy owocowe - jakie wybrać?
Producenci oferują szeroki wybór syropów owocowych, dzięki czemu możemy wybierać według swoich upodobań smakowych. Najważniejsze jest to, by postawić na produkt wysokiej jakości, powstały z prawdziwych owoców.
Syrop malinowy - dodany do wody będzie stanowił doskonałe orzeźwienie, szczególnie wiosną i latem. Jesienią i zimą jest niezastąpionym dodatkiem do herbaty czy grzanego piwa. Dzieci będą zachwycone deserem z budyniu lub kaszy manny polanej syropem malinowym - oczywiście w odpowiedniej ilości. Maliny są doskonałym źródłem witaminy C, wspierają naszą odporność i będą pomocne w profilaktyce przeziębień.
Syrop truskawkowy - będzie miłym wspomnieniem lata, zamkniętym w butelce. Może stanowić podstawę różnych koktajli, a także dodatek do deseru. Syrop truskawkowy możemy dodawać nie tylko bezpośrednio do wody. Przygotowując tort, można nasączyć nim biszkopty lub pokusić się o truskawkowe tiramisu z mascarpone.
Syrop z pędów sosny - młode pędy sosny, zbierane o odpowiedniej porze roku, od dawna są cenione przez zielarzy w profilaktyce przeziębień i budowaniu odporności. Syrop z pędów sosny, o wyrazistym, orzeźwiającym smaku można pić samodzielnie, z wodą lub dodawać go do herbaty.
Syrop z czarnego bzu - czarny bez zajmuje zaszczytne miejsce wśród prozdrowotnych roślin, wspierających pracę układu odpornościowego. Całe baldachy czarnego bzu zbiera się wiosną, by przygotować z nich syrop idealny na jesień i zimę. Doskonale smakują także różnego typu desery z dodatkiem syropu z czarnego bzu.
Syrop z pigwowca japońskiego - owoce pigwowca japońskiego posiadają cenne witaminy i składniki odżywcze, wspierające naszą odporność. O ile same w sobie mają dość intensywny, kwaśny smak, to w syropie sprawdzają się doskonale. Dlatego taką popularnością cieszą się różnego rodzaju syropy z dodatkiem tych owoców, które jesienią i zimą stanowią idealny dodatek do gorącej herbaty.